Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
The Chef i Örnsköldsvik serverar inte ett traditionellt julbord – men nästan. Gästerna kan istället beställa in ett julbord till sitt sällskap, som fylls på vid deras bord. Foto: SVT

Krögarens tips inför skenande julmatspriser: ”Grava abborre”

Uppdaterad
Publicerad

Höjda livsmedelspriser och personalbrist slår mot årets julbord och den traditionella formen av en stor framdukad buffé har på flera håll bytts ut.

Efter pandemiåren såg nog många framemot en jul utan restriktioner. Höga elpriser, krigstider och höjda matpriser kan dock komma att påverka många hushåll.

Enligt siffror från SCB har priset på julmat som apelsiner, gravad lax samt sillkonserver höjts sedan 2021. Apelsiner har exempelvis höjts med 97 procent sedan förra året. De höjda livsmedelspriserna påverkar inte bara privatpersonens plånbok.

Kreativa lösningar på julbord i inflationstider

Med lärdomar från pandemin och de höjda matpriserna har flera krögare tagit andra vägar än det traditionella julbordet under säsongen 2022. Det finns såväl julinfluerade trerätters menyer, som julbord uppdukade för enbart ditt sällskap.

– Folk gillar att äta och få plocka så mycket de vill, så vi gjorde en pandemivariant där du och ditt sällskap fick bordsbuffén till bordet. Vi har gjort en julvariant av den helt enkelt. Det är lättare att hålla koll på svinnet då också, då vi fyller på vid bordet, säger Ante Westermark, som driver restaurangen The chef i Örnsköldsvik.

Kan köpa billigare och förädla själv

Vid ett traditionellt julbord blir det ofta mycket svinn och produkterna som serveras är dyra, exempelvis proteiner som lax och kött.

– Vi måste våga ta betalt för de saker vi levererar. Jag kan också göra vissa justeringar, jag kanske väljer bort en jättedyr produkt och köper en billigare produkt med bra kvalité och förädlar den, för att få ner mina kostnader, säger Ante Westermark.

Hör honom berätta i klippet ovanför om vilka andra delar som kan ligga bakom att allt fler slutar med julbord. I klippet nedan kan du ta del av hans tre tips på hur man kan tänka om de tre livsmedel som ökat mest i pris.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krögaren Ante Westermarks tips på hur man kan tänka om de tre livsmedel som ökat mest i pris

Apelsiner: 97,8%

Gravad/rökt lax 35.5%

Sillkonserver 28,7%

Ägg 24,8%

Färsk lax 23,5%

Potatis 9,7%

Konfektyr (godis) 9,0%

Choklad 8.1%

Nötter och torkad frukt 7,9%

Griskött 7,0 %

Källa: SCB

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.