Foto: Jennie Johansson/SVT

Stort intresse för solceller – fullt upp för länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Solceller är hetare än någonsin. Och efter att regeringen höjt investeringsbidraget har man sett en ökning av ansökningar under 2018. Men intresset har också gjort att Länsstyrelserna fått fullt och det är inte säkert att pengarna räcker till alla.

På Energimyndigheten ser man tydligt att intresset ökat, fram till 31 augusti i år har 10 000 ansökningar kommit in. Av dessa har 7 800 beviljats, vilket innebär 770 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som förra året.

Budgeten för 2018 är på drygt en miljard kronor. Men den miljarden börjar ta slut.

Budgeten överskriden

– Som det är nu så ser vi att söksiffrorna för året överskrider budgeten, säger Lars Karlbom, handläggare på Energimyndigheten.

– Vi kommer att fördela ytterligare 250 miljoner i år, sen är det så klart beroende på vad som händer med de kommande årens budget för det här stödet, säger Lars Karlbom.

Svårt att ge svar om kötid

SVT har kontaktat länsstyrelserna i norra Sverige samt Dalarna och kötiderna är mellan fyra och sju månader. I till exempel Dalarna ligger runt 300 ansökningar i kö för beslut och de som handläggs är de ansökningar som kommit in under april och maj.

Vide Persson arbetar med solcellsstödet på Länsstyrelsen i Dalarna och berättar de ofta får frågor om om kötiden när nya ansökningar kommer in.

Ett års kötid

Problemet är att ett svar är svårt att ge. Det beror både på hur många ansökningar som kommer in och hur stort bidraget från Energimyndigheten fördelar till länen.

– Vi har sagt att om man lämnar in en ny ansökan idag kan man planera utifrån kötid på cirka ett år. Det kan dock bli kortare eller längre än detta, skriver Vide Persson i mejl till SVT.

Lång väntan

På Länsstyrelsen i Västernorrland ser det liknande ut, här är det drygt 100 ansökningar som väntar på beslut. Handläggaren Birgitta Hallin upplever att det kommit in extra många senaste tiden.

– Nu är vi inne på de ansökningar som kom in i april. De som inte får bidrag denna gång får vänta till nästa fördelning från Energimyndigheten, säger Birgitta Hallin.

Väntetid kan gynna bidragstagare

Hans Hansson i Docksta utanför Örnsköldsvik installerade sin första solcellsanläggning 2014. Nu är han i startgroparna för att bygga en tredje anläggning. Han är också en av alla som sökt bidrag.

– Det tog nog ett år innan det var beviljat och klart. Men kötiderna avskräcker inte mig i alla fall, det hinner förbättras och under det där året kan det ha kommit en ny panel med fem till tio watt mera output, och det är ju inte helt fel, säger Hans Hansson.

Väntetid hos Länsstyrelsen

Dalarna, 4-5 månader

Gävleborg, 7 månader

Jämtland, 6 månader

Västerbotten, 4 månader

Västernorrland, 5 månader

Norrbotten, 5-6  månader

Uppskattad väntetid för att få beslut om bidrag för solceller.

Källa: Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten,  Norrbotten, Västernorrland. energimyndigheten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.