Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lokalpolisområdeschef Josef Wiklund berättar att kokainanvändandet sprider sig i Västernorrlands län. Foto: SVT

Kokain allt vanligare på krogar i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på kokain ökar i Västernorrland. I princip varje helg tar polisen krogbesökare som är påverkade av drogen. Kokain finns, enligt polisen, i länets alla kommuner.

– Kokain används inte bara av välbärgade, utan vi ser att den sprider sig över alla samhällsskikt, säger Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef.

Enligt honom ertappas kokainpåverkade personer på krogar i Sundsvall nästan varje helg – men det är inte bara där den starkt beroendeframkallande drogen finns.

Sprider sig i nya kretsar

– Många har pratat om kokain som en storstadsdrog, så är det inte längre. Kokain finns i Västernorrlands samtliga kommuner, konstaterar Josef Wiklund.

Bruket av kokain ökar kraftigt i hela landet och fler dör på grund av drogen. Enligt uppgifter från Rättsmedicinalverket har bruket av kokain ökat fyrfaldigt sedan 2011. Polisen i Västernorrland ser också att missbruket spridit sig till nya kretsar.

Billigare och enklare att få tag på

– Synen på droger i samhället har ändrats. Den som ertappas kan vara en person i 30-årsåldern med till synes normala livsförhållanden, med familj, barn och villa. Det är långt från den stereotypa bilden av en person i missbruk, säger Josef Wiklund.

Enligt honom har narkotikapriserna generellt gått ned väldigt mycket och möjligheten att beställa hem droger på nätet gör distributionen enklare.

– Det blir billigare eftersom det är färre led och inte lika stor upptäcktsrisk. Mycket av drogleveranserna sker via brev.

Krögarna erkänner problem

Han ser också ett skifte i hur krogarna tar sig an problemet med just kokain.

– För tre år sedan var det få som vittnade om att det fanns kokain på krogen. Idag står alla krögare för att det är ett problem på restaurangerna, säger Josef Wiklund.

Så påverkas kroppen av kokain

Visa

Kokain påverkar hela centrala nervsystemet. Små doser kan göra leda till ökad energi, ökad vakenhet och medvetenhet. Hungerkänslorna kan försvinna och blodtrycket stiga. Dessutom kan hjärtat börja slå fortare och andningen bli snabbare. Kokainruset varar cirka 30 minuter.

Av större doser kokain kan ge feber, svettningar, huvudvärk och yrsel. Precis som vid mindre doser kan hjärtat börja slå fortare och andningen bli snabbare.

Eftersom kokain tar bort hungerkänslor leder långvarigt missbruk ofta till minskad vikt och sjukdomar som beror på vitaminbrist och undernäring. Balanssinnet och kroppsrörelserna kan också påverkas så att gången blir ostadig och rörelserna ryckiga. 

Kroppsliga tecken på att du är påverkad av kokain är stora pupiller och tics (ofrivilliga rörelser) i ansikte och hals, till exempel spända käkar och att du slickar på läpparna.

Typiska tecken på kokainsniffning är tjock hals och rinnande näsa, eksem runt näsborrarna och hål i nässkiljeväggen. För den som injicerar kokain, det vill säga använder en spruta, ökar risken för både överdosering och infektioner. Infektioner får den som sticker fel eller använder orena tillbehör, till exempel nålar. 

Den som har missbrukat kokain länge kan drabbas av rastlöshet, retlighet, sömnlöshet och misstänksamhet. Det kan också leda till delirium, men det är ovanligt. Det börjar med olika typer av vanföreställningar och ångest samt kan leda till psykoser och måste behandlas på sjukhus.

Källa: Beroendecentrum, Stockholms läns landsting

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer