Foto: SVT/

Båten är redo att ta emot asylboende

Publicerad

De norska ägarna till fartyget Ocean Gala anser att båten kan ta emot asylsökande redan imorgon. De tillstånd som krävs är enligt dem redan klara.

– Vi väntar på att få glädjen att betjäna flyktingar som vill komma ombord. Vi är fullt förberedda för att ta emot dem. Köket står klart, maten är i frysen. Vi är redo att starta imorgon, säger Kjell Tandberg.

Kryssningsfartyget Ocean Gala som nu ligger vid kajen i Utansjö, två mil norr om Härnösand, är ombyggt för att bli ett flyktingboende. Avtalet med Migrationsverket skrevs under i början av mars.

– Vi har kommit till Sverige för att fullfölja uppdraget som Migrationsverket har beställt. Båten är ombyggd för att passa Migrationsverkets specifiaktion, med kontor ombord och så vidare. Vi har ett fullt färdigt asylboende, säger Kjell Tandberg, som representerar Floating Accommodations Sweden AB, som skrivit avtal med Migrationsverket.

Oeniga om ansvar

Han menar att de förseningar som blivit beror på den svenska politiken och att det tar tid för de svenska myndigheterna att se vilken myndighet som har vilket ansvar.

–  Vi väntar bara på en inspektion av Migrationsverket, så är vi klara, säger Kjell Tandberg.

Migrationsverket hävdar att bolaget måste ta kontakt med dem för att det ska bli en besiktning och det har inte skett.

– Nej det är inget som jag har fått någon information om. Jag skulle ha fått veta om de hade varit i kontakt med oss, säger Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket.

Båten är redo

Men Kjell Tandberg är av en annan uppfattning.

– Vi talade om för Migrationsverket för flera veckor sedan att vi var på väg och vi hoppas att det sker en omedelbart. Vi väntar, vi har väntat sedan i början av mars och varit klara sedan dess, säger Kjell Tandberg.

Migrationsverket och bolaget har skilda uppfattningar om vilka tillstånd som krävs för att starta ett asylboende på ett fartyg. Enligt Migrationsverket är det samma svenska regler som gäller, oavsett om boendet är på land eller på vattnet. Kjell Tandberg hävdar att det är internationella regler som gäller för fartyget och han menar att om det inte blir ett asylboende på båten beror det på att Migrationsverket bryter avtalet.

Beredda att driva process

– Vi har investerat cirka 70 miljoner kronor i projektet redan. Fartyget blev accepterat av Migrationsverket redan i januari. Vi har sedan byggt om fartyget efter Migrationsverkets specifikationer. Vi har blivit försäkrade om att de ska genomföra avtalet och vi har då sagt nej till andra alternativa uppdrag som vi skulle ha kunnat använt fartyget till. Det är klart att det kan få konsekvenser, allvarliga konsekvenser, om inte avtalet fullföljs. Jag tror att Sverige är bättre förtjänt av att genomföra avtalet och faktiskt få boende för de pengar som de får betala.

Om det inte skulle bli ett asylboende på båten är bolaget berett att driva processen vidare på något sätt.

– Det får juristerna ta reda på, men vi är förberedda på det också, säger Kjell Tandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet