”Kolla hjulmuttrarna”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan lagen om olaga förföljelse kom för ett år sedan har bara några få fall gått så långt som till domstol. Vi har träffat en kvinna som utsatts för stalkning och som – faktiskt – fått sin förföljare ställd inför rätta.

Överallt höll han ögonen på henne. Han satt utanför hennes jobb och hennes bostad. Fföljde efter henne med bil. Hotade henne till livet.

När det var som värst vågade hon inte vara på jobbet. På tre veckor skickade han över 500 sms och lämnade hundratals röstmeddelanden.

Kollade hjulmuttrarna

Av polisen fick hon uppmaningen att kolla hjulmuttrarna på bilen varje dag med tanke på dödshoten. Hennes man fick kontaktförbud och hon själv en larmtelefon.

Anneli är bara en av många kvinnor som utsatts för stalkning. Och hennes fall är typiskt – en kvinna som förföljs av sin exman som inte acceptera en skilsmässa.

Tillsammans i 16 år

Anneli har två barn med sin exman och hade levt med honom i 16 år. Men när hon ville skiljas övergick svartsjuka och kontrollbehov i ren förföljelse.

Det är ett år sen lagen om olaga förföljelse infördes, för att stalkning skulle bli lagbrott. Men resultatet har hittills varit magert. I Västernorrland har det lett till 18 polisanmälningar, och i Jämtlands län nio fall. För hela landet är siffran ungefär 800 anmälda fall.

Tre fall till domstol

Men många fall rubriceras fortfarande som ofredande. Och bara i Jämtland har de ärendena varit fler än 500 det senaste året.

Annelis fall är ett av tre som gått till domstol i Västernorrland. Nu har det varit rättegång och på måndag kommer domen.

Hittills har bara en enda dom för olaga förföljelse avkunnats i Västernorrland. Straffet blev tre månaders fängelse. Maxstraffet för stalkning är annars fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.