Kollektivtrafiken i länet ger höjda löner och ökade skatteintäkter. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Kollektivtrafiken ökar skatteintäkter

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivtrafiken i Västernorrland resulterar i höjda löner och ökade skatteintäkter. Det visar en ny rapport där Västernorrland är en av de regioner som analyserats.

Kollektivtrafiken besparar Västernorrlands region 27 miljoner kronor genom att hålla tillbaka biltrafik – detta visar en ny rapport framtagen av konsultföretaget (WSP) på uppdrag Svensk Kollektivtrafik.

Enligt organisationen bidrar detta även till ökad sysselsättning och säkerhet i trafiken.

– Analysen visar att kollektivtrafiken skapar stor nytta. Utöver höjda löner, stigande sysselsättning och ökade skatteintäkter minskar kollektivtrafiken antalet dödade och skadade i trafiken, skriver Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik, i ett pressmeddelande.

Ökar genomsnittslönen

Enligt undersökningen underlättar kollektivtrafiken för människor att nå sina arbetsplatser, vilket i sin tur vidgar arbetsmarknaden och företag får lättare att rekrytera personal med rätt kompetens.

Detta leder till att arbetsplatserna blir mer produktiva och genomsnittslönen högre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.