Så många barn är familjehemsplacerade i Västernorrland – här är kommunerna som sticker ut

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2014 har antalet familjehemsplacerade barn i Västernorrland ökat med 24 procent.

Störst ökning i länet står Sollefteå för, som har gått från 25 till 54 placerade barn från 2014 och 2020.

Sundsvall är den kommun i länet som har klart flest familjehemsplacerade barn. Men sett till ökning över tid sticker Sollefteå ut. 2014 hade kommunen 25 placerade barn – medan siffran 2020 var 54 barn, vilket innebär en ökning med 116 procent.

Den kommun där familjehemsplacerade barn har minskat mest är Ånge, där siffran sjunkit från 34 till 25 – en minskning med 26 procent.

Över hela länet har antalet familjehemsplacerade barn ökat med 24 procent från 2014 fram till och med 2020, från 512 till 586 placerade barn.

Se hur det ser ut i samtliga länets kommuner, och hur läget har förändrats under tid, i videon.

Fotnot: Familjehem avser även jour- och nätverkshem. Från och med år 2014 redovisas enbart insatser för barn och unga med ett fullständigt personnummer. Detta innebär att asylsökande barn, framförallt ensamkommande barn, inte ingår i de redovisade heldygnsinsatserna.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.