Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunala gymnasieskolan i Sundsvall drar ner på platser

Kommunala gymnasieskolan i Sundsvall drar ner på platser

Publicerad

Sundsvalls gymnasium ska minska antalet platser rejält. Orsaken är både ekonomi och en anpassning till arbetsmarknaden.

Så sent som förra året utökade den kommunala gymnasieskolan i Sundsvall kostymen med 153 platser men idag klubbade Barn -och utbildningsnämnden igenom förvaltningens förslag att minska antalet platser med 119 från och med nästa höst.

Och det är framförallt de bredare utbildningarna som Ekonomiprogrammet, Samhällsvetenskapligt program och Naturvetenskapligt program där platserna blir färre.

Samarbete med friskolor

– Det ska ses i ett större sammanhang. Vi har flera friskolor i stan som vi också ska kunna samarbeta med för en bättre hållbar utveckling över tid för kommunen. Om alla de här platserna finns och dessutom är fler än sökande då bör vi ta ansvar för skattemedel och anpassa vår kostym efter det, säger Mikael Öst, verksamhetschef på Sundsvalls gymnasium.

Han berättar vidare att de även tittat efter marknadens krav och anpassat utbudet efter det. Den kommunala gymnasieskolan är dessutom trångbodd och elever har tvingats ha undervisning i moduler.

– I de ombyggnationer och renoveringar som vi behöver göra då tvingas elever genomföra utbildningar i moduler och det är ingen kostnadseffektiv lösning. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer