Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, medger att riktlinjerna för representation och gåvor är otydlig. Foto: Robert Nilsson SVT

Anmäldes för mutbrott efter travkryssning – nu ska Kramfors kommun se över rutinerna

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningen om mutbrott efter den så kallade travkryssningen mot totalt tre personer, varav två kommunanställda i Kramfors, lades ner. Nu har kommunledningen beslutat att ”se över” policyn för representation och gåvor.

– När jag tittar på den i dag är det mera av frågor än av tydliga riktlinjer, säger kommunalrådet Malin Svanholm (S) – hör henne här.

I slutet av augusti gjordes en polisanmälan om mutbrott i Kramfors kommun. Två kommunanställda anklagades för tagande av muta, och en tredje person för givande av muta.

Allt hade sin upprinnelse några veckor tidigare när kommunrepresentanter bjöds på kryssning – det sedan kommunala bolaget Kramfors Kommunhus AB gett bidrag till travbanan Arena Dannero.

Tämligen omedelbart lades dock förundersökningen kring den så kallade travkryssningen ner. Åklagarmyndighetens riksenhet mot korruption gjorde bedömningen att det hela inte varit fråga om ett brott.

Strider mot egna policyn

Men faktum kvarstår att bjudkryssningen strider mot Kramfors kommun egen policy med etiska riktlinjer för mutor, representation och gåvor, senast uppdaterad för sju år sedan.

I fredags hade styrelsen för Kramfors kommunhus AB ett sammanträde där frågan togs upp.

Bolagets vd fick då i uppdrag att tala med ägaren, alltså Kramfors kommun, om en översyn av regelverket. Mer om det i klippet här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer