Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) efterlyser mer långsiktigt hållbart ägande för industrin både i länet och i landet i stort. Foto: SVT / arkiv

Kommunalrådet: ”Vi behöver stabilare spelregler”

Publicerad

Sundsvalls kommunalråd Peder Björk (S) är försiktig med att kommentera uppgifterna om Oleg Deripaskas minskade framtida ägande i Kubal. – Men jag vill hoppas och tro att industrin i länet och i landet kan få lite stabilare ägarförhållanden framöver, säger han.

Brittiska affärstidningarna Financial Times och The Guardian rapporterar alltså båda att den ryske olligarken Oleg Deripaska nu är beredd att träda tillbaka och minska sitt ägande i aluminumsmältverket Kubal ägarbolag En+ Group till an andel under 50 procent.

Det för att de amerikanska sanktionerna ska upphöra.

Inte bekräftats

En+ Group äger den ryska aluminumjätten Rusal – där Oleg Deripaska för närvarande äger drygt 70 procent – som alltså i sin tur äger smältverket Kubal i Sundsvall.

Deripaskas tillkännagivande som skulle ha getts via Londonbörsen i slutet av veckan har ännu inte vare sig bekräftats, kommenterats eller godtagits av USAs finansdepartement.

Hoppas på långsiktig lösning

Peder Björk, kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall vågar ännu inte dra för stora växlar av det hela men säger till SVT Västernorrland att han hoppas och tror på en långsiktigt hållbar lösning för Kubal.

– På det hela taget vore det bra och nödvändigt för industrin i länet och i landet som helhet med lite mer stabilare ägarförhållanden och stabilare spelregler för att kunna konkurrera på lika villkor och också få en mer hållbar lösning på sikt. Inte minst för sysselsättningens och arbetstillfällenas skull, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet