Kommundirektören Stefan Söderlund ber om ursäkt. Nu får EU-migranterna flytta tillbaka om de vill. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunen backar om flytt

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel att flytta EU-emigranterna inför Kung Carl Gustafs invigning av nya Sundsvallsbron. Det säger kommunen nu och ber de drabbade om ursäkt och erbjuder dem att flytta tillbaka.

Se nyheten diskuteras i Gomorron Sverige.

Drygt 10.000 personer väntades till den  stora invigningen av E4 genom Sundsvall. Och det var under förberedelserna på onsdagen som EU-migranterna tvingades flytta på sig. De hänvisdades till en mer undanskymd plats längre ifrån invigningsområdet. Ett motsägelsefullt besked eftersom kommunen tidigare sagt att det inte skulle flyttas. Enligt kommunen var anledningen att det skulle dras en kraftledning till scenen på stället. 

– Området blir dessutom väldigt oroligt eftersom kungen kommer för att inviga bron, berättade kommunens minoritetssamordnare, Pirjo Linna Avarre för SVT Mittnytt.

Ber om ursäkt

Men under natten till torsdagen valde kommunen att backa. ”Sundsvalls kommun har fattat ett felaktigt beslut och det är självklart att vi inte flyttar på några människor för ett arrangemang. Beslutet gick rakt emot den överenskommelsen vi hade med Trafikverket som är huvudarrangör av invigningen,” skrev kommunen i ett pressmeddelande som skickades ut vid tretiden på morgonen.

Senare under torsdagsmorgonen besökte kommunen de drabbade för att be om ursäkt och erbjuda dem att flytta tillbaka. Men enligt ett nytt pressmeddelande från kommunen så tackade EU-migranterna på morgonen nej till kommunens erbjudande om att flytta tillbaka. Kommunen meddelade också att de skulle ordna så att det dras el till de husvagnar som fanns uppställda på den nya platsen.

Kungen missnöjd

Även huvudpersonen själv ställde sig frågande till flytten av tiggarna.

– Hovet ställer sig mycket frågande, meddelade hovets informationschef Margaretha Thorgren till expressen.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

E4 Sundsvall

Mer i ämnet