Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till High Coast Game Lab, och hör om satsningen som ska få spelutvecklingen att växa i Kramfors och grannkommunerna. Till höger Michael Stenmark som äger spelbyns största företag med sju anställda. Det var han som initierade hela projektet 2019. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Kramfors kommun satsar stort på spelutveckling: ”Hoppas ha 500 jobb 2030”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan början av 2022 har en en miljö för utveckling av digitala spel byggts upp i Nordingrå – High Coast Game Lab.

Ett nedlagt äldreboende har renoverats och byggts om för att bli ett miljö för spelutveckling. Coachning, kreativ samverkan och affärsstöd har varit grundbultarna i det första steget.

Steg ett är genomfört - nu vill Kramfors växla upp och satsa mer. Medan andra kommuner i länet hoppas att framtiden är stora gröna etableringar går Kramfors en annan väg – och satsar på spel.

Samarbete med grannkommunerna

Nu ska kommunen tillsammans med Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik ta projektet vidare. Målsättningen är dels att skapa utbildningsplatser i spelutveckling och dels bygga utvecklingsmiljöer i varje kommun, men med Kramfors som motor i arbetet. 

Inspirationen har hämtats från lyckade satsningar i Boden, Skellefteå och men inte minst Skövde där högskolan har 600 utbildningsplatser i spelutveckling. 

I Skövde finns idag 38 spelbolag som en omsättning förra året på 2,7 miljarder kronor.

500 jobb i Nordingrå 2030

Hittills har projektet i Nordingrå skapat 10 bolag och strax under 30 jobb.

Är du nöjd med hur projektet har landat?

– Ja, mycket. Framme vid 2030 hoppas vi ha runt 500 jobb och flera nya bolag, säger Susanne Königsson, tillväxtchef i Kramfors kommun.

Pengarna till projektet kommer från Kramfors kommun, Region Västernorrland samt privat finansiering. Totalt har projektet kostat 2,6 miljoner i det första steget.

I klippet: Spelpraktikanten Sandra, projektledaren Jonathan och tillväxtchefen Susanne – om spelsatsningen i kommunen och vad man hoppas på inför framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.