Eva Forslund uppmanar Parkster att släppa på sekretessen och offentliggöra det anbud som föranlett parkeringsbråket.

Kommunen uppmanar Parkster – ”Visa korten!”

Publicerad

Parkster har begärt att deras avtal med Sundsvalls kommun ska hemlighållas. Bolaget vill inte berätta vad avtalet kostar och nu uppmanas bolaget att visa korten.

Sundsvalls kommun anklagas av Parkster som boven i dramat om parkeringsavgifterna i Sundsvall, men kommunen slår tillbaka och uppmanar Parkster att släppa på hemlighetsmakeriet.

– Vi anser att det är Parksters ansvar att förklara för sina kunder hur de tänker. Jag förstår om folk blivit förvirrade av det mail som bolaget skickade ut, säger Eva Forslund, sektionschef vid Sundsvalls kommun.

Anbudet sekretessbelag

Parkeringsbolaget Parkster har anklagat kommunen för smygbeskattning och har i ett mail till sina tusentals kunder skrivit att de förbereder en särskild ”Sundsvallsavgift” som de skyller på kommunen. Bakgrunden är att parkeringsbolaget i konkurrens med tre andra bolag lagt ett så lågt anbud på den mobila parkeringstjänsten i Sundsvall att bolaget vill kompensera sig i efterhand.

Det är den avgiften som bolaget skyller på kommunen och kallar för dold skatt i sitt mail till kunderna.

Samtidigt har bolaget med stöd av lagen om offentlig upphandling (LOU) begärt att deras anbud ska sekretessbeläggas. Alla fyra budgivare har krävt sekretess och på direkt fråga från SVT vad avtalet kostar Parkster vill deras driftchef Patric Wiktorsson inte svara.

”Visa korten”

Kommunens sektionschef för parkeringsfrågor, Eva Forslund, tycker emellertid att det vore bra om Parkster släppte på hemlighetsmakeriet och offentliggjorde sitt bud.

Det är framför allt priskravet i kommunens upphandling som Parkster kritiserar. Det är ordagrant formulerat så här: ”Mobiltjänst för betalning av parkeringsavgifter får inte medföra andra kostnader än den på platsen gällande parlkeringsavgiften (förutom operatörsavgifter) för beställarens kunder.”

I praktiken ska mobiltjänsten ersätta samma tjänst som en vanlig parkeringsautomat – det vill säga att överföra själva pengen från den som parkerar till kommunen. Parkeringskontroller och eventuella p-böter ingår inte. Det ingår inte i Parksters uppgifter.

Varifrån kommer vinsten?

Frågan är då, vad tjänar då Parkster och andra liknande parkeringstjänster sina pengar på? Påminnelseavgifter?

– Det vet inte jag, men vad vi kan konstatera är att de faktiskt tjänar pengar, säger Eva Forslund.

I sin senaste årsredovisning redovisade Parkster en omsättning på 483 miljoner och en vinst efter finansnetto på 14,1 miljoner kronor.

Sekretess vid anbud

Vid anbudsgivning gäller absolut sekretess fram till dess att det beslutats vem som vunnit anbudet.

Därefter gäller bestämmelsen om sekretess för uppgift om enskilds affärs- eller driftförhållanden. Det kan då vara affärshemligheter som skyddas.

Envar har dock rätt att begära ut anbuden med stöd av offentlighetsprincipen. Om någon begär att få ta del av uppgifter och handlingar och det inte finns stöd att sekretessbelägga uppgifterna ska handlingen lämnas ut genast eller så snart det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.