Jan Sahlén (S), svarar på kraven från Bollstabruks intresseförening.

Kommunens svar till Bollstabruks intresseförening

Uppdaterad
Publicerad

Bollstabruks intresseförening har ställt krav på Kramfors kommun om flera åtgärder som ska göra samhället mer attraktivt. Nu svarar kommunstyrelsens ordförande Jan Sahlén (S) på kraven.

Sahlén betonar att det är en självklarhet att Bollstabruk ska ha en förskola, skola och idrottshall och att Bollstabruk kan utvecklas till en attraktiv tätort för hela kommunen. Men att det för kommunens del handlar om att hushålla med resurserna.

– Hela tiden måste det göras bedömningar och prioriteringar från år till år. Särskilt med tanke på den ekonomi som kommunen har. Vad finns det för förutsättningar, vilka behov har kommunen och hur ser behoven ut i Bollstabruks upptagningsområde. Allt det här måste hela tiden bedömmas.

Fritidsanläggningarna

2020 läggs Ytterlännässkolan ner. Intresseföreningen är rädda att idrottshallen och framför allt simhallen då ligger nära till handa att avvecklas när anläggningarna inte längre används i undervisningen. Beläggningen kommer ju att att minska när skolan försvinner.

– Idrottshallen är väldigt frekvent nyttjad. När det gäller simhallen så kommer det naturligtvis bli färre som nyttjar den dagtid i och med förändringarna med Ytterlännässkolan. 

När det gäller simhallen vill kommunen se över alternativa former för att driva verksamheten på ett mer effektivt sätt.

– Det kan vara samarbete med idrottsföreningar till exempel. Det kostar ju väldigt mycket för kommunen att ha kommunal bemanning eftersom det bör vara badvakter på plats. Det här kan vi behöva vi titta på. Med ett kreativt tänkande så tror jag att kan vi kan hitta lösningar.

Förskolan

Den förskola som nu finns i Bollstabruk anser intresseföreningen vara i allt för dåligt skick. Här vill man se att de paviljonger som nu används av Ytterlännässkolan kan vara lämpliga för förskoleverksamheten.

– Det är man medveten om inom bildningsförvaltningen. Det ligger på agendan att hitta en möjlighet att förbättra miljön för förskolan i Bollstabruk. Det finns ingen anledning för oss att säga nej till detta. Finns det möjligheter så låt oss titta på dem.

Ytterlännässkolan

I och med nedläggningen av Ytterlännässkolan riskerar en stor fastighet stå tom. Här menar Jan Sahlén att det finns alternativ om den inte kommer att nyttjas av övrig skolverksamhet i Bollstabruk.

– Blir det inte så då är det väldigt viktigt att det inte blir ett nytt förfallet hus. Det är kommunens ansvar att det antingen säljs eller rivs.

Tågstationen

Vad gäller stationen längs Botniabanan menar Jan Sahlén att kommunen kan hjälpa till att driva frågan i dialog med Trafikverket men att det i slutändan men att det i slutändan är Trafikverket som prioriterar eventuella stationer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.