• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Konkurrensverket tittar på kritiserat chefsavtal

Publicerad

Landstinget försäkrar att det inte begåtts några brott vid tecknandet av de nya chefsavtalen. Samtidigt överväger Konkurrensverket att granska brott mot upphandlingslagen.

Landstingsledningen skickade på torsdagen ut ett brev till sina anställda där man förklarar att det inte finns några brottsmisstankar kring de nya avtalen. Det har landstingets egna jurister kommit fram till.

Brott mot LOU

Men frågan är om landstinget utrett tillräckligt noga. Konkurrensverket har intresserat sig för ett av avtalen där det kan röra sig om brott mot lagen om offentlig upphandling.

– Vi har fått in ett tips som jag förhandsgranskat. Vi har inte fattat några beslut ännu men jag har gjort bedömningen att det inte är uppenbart ointressant. Vi kommer att ta ställning till en eventuell utredning om ett par veckor, säger Elin Rosén, jurist vid Konkurrensverket.

Vi har tidigare berättat om de 18 nya avtal som landstinget tecknat med sina länsklinikchefer. Två avtal sticker särskilt ut. Det gäller klinikchefen för laboratoriemedicin som tjänar 174 000 i månaden och har ett samlat kompberg på tolv år. När det gäller den rättsliga prövningen av avtalen är det emellertid chefsavtalet för hjärtsjukvården hamnar särskilt i fokus.

Tio miljoner

Där har landstinget Västernorrland tecknat avtal med klinikchefens privata företag. Han får 48 000 i veckan, motsvarande 192 000 i månaden. Avtalet är på fyra år och är värt tio miljoner kronor.

Normalt ska stora affärer över 500 000 kronor upphandlas enligt lagen om offentlig upphandling, men det har inte skett i det här fallet. Kontraktet tecknades utan att någon annan hade tillfälle att lägga ett konkurrerande bud.

Utreddes aldrig

När SVT kontakter landstingets jurister visar det sig att man visserligen granskat om avtalen är brottsliga, men att man aldrig fick något uppdrag att utreda om landstinget kunde ha brutit mot upphandlingslagen.

– Nej något sådant uppdrag fick jag inte, säger landstingets jurist, Pär Birgersson.

På frågan om avtalet kan röra sig om ett brott mot upphandlingslagen säger han:

– Kan jag inte uttala mig om. Men det rör sig ju om mycket pengar.

Läs mer om bakgrunden till stridigheterna i landstingspolitiken här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet