Pengarna skulle ha tillfallit underentreprenörerna men strax innan konkursen flyttades en fordran på 72 miljoner över från NLC till systerföretaget Olbia.

Vindkraftsbolag tömdes på tillgångar – trots miljonskulder till underentreprenörer

Publicerad

Kommer underentreprenörerna någonsin att få betalt för allt arbete i Viksjö? Chansen minskade betydligt när männen bakom huvudentreprenören Active Works i hemlighet flyttade 72 miljoner i tillgångar till ett systerbolag.

I praktiken innebär det att NLC inte längre äger den tillgång som är underentreprenörernas sista chans att få utdelning av de 239 miljoner som Active Works tvistar med tyska vindkraftbolaget Nordex om. Den har flyttats bort av huvudmannen bakom Active Works, vilket skedde strax innan NLC gick i konkurs.

Konkursförvaltaren Emma Cutting vid Kaidings advokatbyrå i Östersund är kritisk till det som skett.

Vindkraftparken Hästkullen

– Det här är en tillgång som skulle tillfalla NLC:s fordringsägare och eftersom den flyttades bort i nära anslutning till konkursen bedömer jag den som återvinningsbar och att den tillhör konkursboet, säger hon till SVT.

Tömdes på tillgångar 

SVT kan idag berätta om turerna som ledde till att ett bolag i Viksjöhärvan tömdes på sin enda tillgång av betydelse strax innan det gick i konkurs i höstas. 

Hårdast drabbade av den omfattande ekonomiska härvan är ett 30-tal underentreprenörer som saknar cirka 60 miljoner kronor i obetalda fakturor.  

Det var huvudentreprenören Active Works och det nystartade systerbolaget NLC som anlitade underentreprenörerna för att bygga vägar och till den stora vindkraftsparken Hästkullen i Västernorrland. 

Betalningar släpade efter

Men snart började betalningarna till underentreprenörer att släpa efter och en lång rad små underentreprenörer blev strandsatta i Viksjö utan ersättning för jobb man redan gjort. 

Active works hävdade att de inte fått tillräckligt betalt av totalentreprenören Nordex.  

Nordex däremot, som betalat 123 miljoner till Active Works, hade följt kontraktet, hävdade man.  

Tvist om 239 miljoner

Sedan dess har Active works och Sollefteåföretaget NLC gått i konkurs med skulder på 214 respektive 67 miljoner, skulder som bolagen till stor del har till underentreprenörer från Viksjöprojektet. Bolagen, som har samma ledning, hade vid konkursen också rejäla skulder till varandra.  

Utfallet av en tvist där Active works stämt Nordex på 239 miljoner har setts som avgörande för om underentreprenörerna ska få betalt via de båda konkursbona

– När Nordex betalar kommer underentreprenörerna att få betalt, sa Göran Solig, vd i Active works, i Uppdrag granskning i april. 

Tvisten avgörs i skiljenämnd. 

Tillgång på 72 miljoner flyttades

Men SVT kan nu berätta hur chanserna har minskat drastiskt för att underentreprenörerna ska få sina pengar, oavsett tvistens lösning. 

Strax innan NLC:s försattes i konkurs försvann miljoner i tillgångar till bolaget Olbia Group.

Det handlar om en fordran som NLC har på Active works, värd 72 miljoner. Fordran hade inneburit att NLC skulle fått ta del av eventuella pengar från Nordex. Flytten av fordran innebär nu att NLC inte längre äger den tillgång som är underentreprenörernas sista chans att få utdelning från de 239 miljoner som Active Works tvistar med Nordex om.  

Den äger Olbia, som inte är skyldig underentreprenörerna ett öre. 

Samma sak förra året

En liknande manöver gjordes vid årsskiftet i fjol men då i Active works, i samband med företagets rekonstruktion. En fordran på 120 miljoner flyttades då till moderbolaget Olbia.   

Transaktionen ifrågasattes i Uppdrag granskning av chefsåklagaren vid Ekobrottsmyndigheten, Stefan Lundberg, som menade att det kunde röra sig om ren bolagsplundring.  

Göran Solig, styrelseordförande i alla tre bolagen – Active Works, NLC och Olbia Group – hänvisade då till att fordran senare hade flyttats tillbaka. 

Han vill inte kommentera SVT:s nya uppgifter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet