Konståkning största vintersporten bland tjejer

Publicerad

Konståkning är den enskilt största vintersporten bland tjejer i Västernorrland. Det är också en sport på frammarsch, både i länet och i hela landet.

Engla Danielsson fyller snart elva, hon tränar fem dagar i veckan och har fastnat för konståkning.

– Det är kul och jag gillar ingen annan sport, säger hon.

Klubben växer

Engla är inte ensam om att gilla konståkning. Särskilt bland tjejer är det en populär vintersport. Enligt statistik, som nyhetsbyrån Siren sammanställt efter Riksidrottsförbundets siffror, var konståkning den enskilt största vintersporten bland tjejer i länet förra året. Antalet utövare i sporten har dessutom ökat med tio procent de senaste tio åren.

Sundsvalls konståkningsklubb märker tydligt ett ökat intresse. Många hör av sig med frågor.

– Finns det möjlighet att man kan hoppa in? Kan man börja? När börjar skridskoskolan? Det är ju jätteroligt. Vi växer ju både på bredden och underifrån, säger Ellen Hintala, som är huvudtränare i klubben.

Elva pass i veckan

I hela Sverige är konståkning i särklass den populäraste vintersporten just bland tjejer.

– Sporten i sig ser väldigt graciös och enkel ut, det ser ut som att man dansar. Därför tror jag att det lockar många tjejer, men jag tycker även att killarna börjar få upp ögonen för sporten när de inser att det är inte bara att dansa runt på isen. Det är mycket styrka, kondition, explosivitet bakom det och otroligt mycket träning.

Det vet 17-åriga Lisa Ekenberg. Hon har hållit på i tio år och tränar elva gånger i veckan.

– Det kräver jättemycket tid och man måste träna mycket för att lyckas. Men det är kul och jag gillar ju att tävla också, säger hon.

Lite uppmärksamhet

Det är inte många killar som kommer på träningarna. Bland dem är hockey den överlägset största vintersporten.

– Jag tror att de tror att det är lättare än vad det är, om man jämför med hockeyn. Vi behöver ju träna både teknik, få till ett hopp. Det kan vara ganska svårt att veta exakt vad man ska göra. I hockeyn är det mer typ... Ja, de spelar i 20 sekunder var och sedan byter de. Vi måste ju åka i flera minuter i ett program när vi tävlar, säger Lisa Ekenberg.

Konståkningsklubbarna arrangerar tävlingar, isshower, och skridskoskolor. Men sporten syns inte särskilt mycket i medierna.

– Nej, det är klart att det skulle vara jätteroligt med mer uppmärksamhet, men det kommer ju mer eftersom det går bättre för de svenska tjejerna på internationella tävlingar. Konståkningssverige blir bättre, säger Ellen Hintala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.