Konstprotest uppskattas av Länsmuseet

Publicerad

Igår startade tjugofyra konstnärer en protest mot nedskärningarna på Länsmuseet i Härnösand. Konstnärerna täckte över delar av verken från utställningen Y-salong 2019

För de tillresta besökare som tänkt att få se Y-salong 2019 blir det en förmodligen besvikelse. Väggarna i utställningshallen täcks av tavlor med svarta skynken och skulpturerna på golvet ser ut som svarta spöken.

Kommunikationsansvarige Robert Axner säger att han gärna skulle se fler protester runt om i länet;

 –Det är viktigt! Jag tycker att det är bra att man protesterar mot alla nedskärningar som drabbar institutioner som till exempel länsmuseet.

Upprop för konsten

I ett upprop, undertecknat av trettiotvå konstnärer, skriver de: ”Vi vill inte att vårt länsmuseum ska vara ett tomt hus där det varken pågår viktiga konstutställningar eller levande konst- och museipedagogisk verksamhet!”.

Foto: SVT Ylva Holmgren

De kräver nu bland annat att museet öppnar utställningsrummen och verksamheten för fler regionala konstprojekt. Dessutom vill de att personalen återanställs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Länsmuseet Västernorrland

Mer i ämnet