Foto: Hasse Holmberg/TT

Konsulter ska städa upp i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

Nedskräpade tomter och förfallna hus är problem som tjänstemännen Härnösands kommun inte hinner med. Nu tar man konsulter till hjälp.

– Vi gör en engångsinsats för att komma ikapp, säger Alexandra Lagerlund, plan- och byggchef.

Högarna med anmälda ärenden växer på plan- och byggnadskontorets skrivbord i Härnösand. Idag finns mellan 75 och 80 tillsynsärenden som gäller allt från nedskräpade tomter till svartbyggen.

– Vi har haft många bygglovsprövningar. Eftersom de kommer i första hand har tillsynen kommit efter, förklarar Alexandra Lagerlund, plan- och byggchef.

Upphandlar 900 timmar

För att beta av ärendehögarna fattades beslut om att upphandla en konsult som gjort liknande jobb åt andra kommuner med gott resultat.

– Vi har upphandlat 900 timmar. Vi räknar med att de ska arbeta för oss året ut, säger Alexandra Lagerlund.

Nämnden beslutar

Konsulterna ska nu gå igenom ärendena och prioritera de ärenden som innebär ”fara för liv och hälsa”. Ärendena går sedan vidare till nämnden som fattar beslut om åtgärder.

Blir det renare i Härnösands kommun efter det här?

– Ja, det hoppas jag verkligen, säger Alexandra Lagerlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.