Kor gick genom isen – avlivades i vattnet

Uppdaterad
Publicerad

SOS larmades på tisdagskvällen om en olycka med tamdjur inblandade. Det visade sig vara tio kor som gått igenom isen och hamnat i Gideälven.

Dramat utspelade sig i Västergissjö norr om Örnsköldsvik och Ulrik Lindström, insatsledare vid räddningstjänsten, berättar att det rör sig om tio nötkreatur och att djuren tvingades avlivas ute i vattnet.

– Man sköt djuren med jaktgevär på plats ute i vattnet och ska försöka få upp dem i morgon, vi hann inte fram till platsen, berättar han.

Enligt Ulrik Lindström har djurägaren bedömt att korna var i för dåligt skick för att kunna räddas levande.

– Det är 20 minusgrader på platsen och det finns ingen varm ladugård där djuren kunde placeras, förklarar han och betecknar ärendet som utagerat för räddningstjänstens del.

Just nu bedöms det vara för riskabelt att bärga djurkropparna ur älven men det blir djurägaren ansvar att lösa situationen.

– Det kommer att räknas som någon form av sanering och det finns det andra som hanterar, säger insatsledaren Ulrik Lindström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.