Agneta Nordström, socialchef, Härnösands kommun Foto: Barbro Sellin, SVT

Kostnader för personlig assistans gör att kommunerna går på knä

Uppdaterad
Publicerad

Kommunernas kostnader har ökat för personlig assistans sedan försäkringskassan har stramat åt sina regler

Ansvaret för personlig assistans är idag delat mellan kommunerna och Försäkringskassan. Ansvarsfördelningen är, i huvudsak, beroende av hur omfattande den enskildes behov av personlig assistans är.

Om en persons behov av hjälp i över 20 timmar per vecka med sina grundläggande behov är det Försäkringskassan som är ansvarig. Är behovet mindre är det kommunens ansvar.

Exempel på insatser kan vara personlig assistans, ledsagarservice, kontaktperson, avlösarservice, korttidsvistelse, korttidstillsyn, särskilda boenden och daglig verksamhet. Stöd till personer med funktionsnedsättning och deras familjer ges till största delen, 89 procent av insatserna, av kommunen.

Stor del av budgeten

 I Härnösands kommun har kostnaderna för personlig assistans ökat mest i länet.

– Ja vi såg ju redan då när vi fick indikationer på att reglerna skulle förändras att nu får vi högre kostnader och det har skett. Bara det här året har vi en ökning nu fram till juli månad på ungefär sex miljoner och då kan man säga att det vi har i börsen är 22.5 miljoner. Om vi räknar på hela året så blir det ungefär 12 miljoner som vi tror att personlig assistans kostnaderna ökar med, säger Agneta Nordström, socialchef, Härnösands kommun.

Det här innebär hårda prioriteringar för kommunen.

– Även om pengarna inte räcker till så utför vi den omsorg som ska ges. Personen som behöver stöd har ju ett behov och det förändras inte. Så är det så att personliga assistansen försvinner eller förändras ja då måste vi ge stöd på annat sätt, säger Agneta Nordström.

Hoppas på en huvudman

Regeringen har tillsatt en utredning för att se över LSS, uppdraget ska redovisas i ett betänkande senast den 15 december 2018.

– Ja, jag ser med spänning fram mot vad som kommer nu på höstkanten i december. Vad vi får för förslag på den här utredningen som görs. För inte människor ska hamna mellan stolarna så tycker jag att det ska vara en huvudman, säger Agneta Nordström.

LSS – Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade

Det är en rättighetslag som som infördes 1994. Den ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

LSS gäller för:

1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.

2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.

3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd eller service.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.