Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya restriktioner är inte omöjligt för att stoppa nya smittspridningar. Foto: SVT/Anna Beijron

Kraftig ökning av coronafall i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan konstaterades 116 fall av covid-19 i länet. Det är en stor ökning jämfört med 83 fall veckan innan. En öknings som märks också i landet i övrigt och delvis är väntad, menar smittskyddsläkaren i Västernorrland.

– Det ökade mycket förra veckan jämfört med veckan innan. Det är en tydlig uppgång, säger smittskyddsläkare Hans Boman.

Folkhälsomyndigheten har pekat på att smittspridningen förväntas öka under vintern av flera skäl. Bland annat att luftvägsvirus lättare sprids när det är kallt ute och vi vistas mer inomhus, att en del är ovaccinerade och att deltavarianten har hög smittsamhet. 

Viss ökad belastning

Hans Boman bedömer att det kan bli en ”viss ökad belastning” på sjukhusen, men är inte allt för orolig. För närvarande vårdas sex covidsjuka på sjukhus i länet. Ingen behöver intensivvård.

– Trots ökat antal smittade så är det inte lika hög andel som är i behov av sjukhusvård och det beror säkert på vaccinationerna som skyddar mot svårare sjukdom och död.

Vaccineffekten klingar av

Det har förekommit att dubbelvaccinerade behövt sjukhusvård i länet.

– Vaccinationseffekten avtar när det gått sex, sju, åtta månader. Då är effekten inte lika stark mot att bli smittad däremot tycks skyddseffekten mot svår sjukdom kvarstå lite längre, säger Hans Boman.

Folkhälsomyndigheten har i en rapport till regeringen beskrivit tre möjliga scenarier för smittspridnignen. Scenarierna sträcker sig från den 20 oktober år 2021 till den 20 januari 2022 och ska inte ses om någon prognos, utan illustrerar möjliga förlopp som kan användas som underlag för planering.

Alla de tre framtagna scenarierna pekar på en fortsatt smittspridning under hösten och vintern, men i olika omfattning.

Scenario 0

Utgår från en liten ökning av kontaktintensiteten, vilket leder till en fortsatt smittspridning.

Scenario 1

Utgår från en måttlig ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en viss ökad smittspridning, enligt beräkningarna ungefär 2 500 rapporterade fall om dagen under december och januari. Fler personer kommer att behöva sjukhusvård, men på betydligt lägre nivåer än under samma period för ett år sedan.

Scenario 2

Utgår från en stor ökning av kontaktintensiteten. Detta leder till en betydande ökning av smittspridningen, med knappt 5 000 rapporterade fall om dagen under december och januari enligt beräkningarna. Detta scenario bedöms som mindre troligt.

källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet