Dödsolyckorna mer än fördubblades i länet i fjol jämfört med året före. Men enligt Trafikverket är ökningen slumpmässig; på lång sikt har dödsolyckorna kontinuerligt minskat. Foto: SVT / arkiv

Kraftig ökning av dödsolyckorna i länet

Publicerad

Dödsolyckorna i trafiken i landet fortsätter att minska. Men Västernorrland bryter mönstret, enligt siffror som Mittmedia tagit fram. Elva personer dog i länet i fjol jämfört med fem året före.

2017 var ett svart trafikår i Västernorrland.

Efter 2014, då siffran var 14 trafikdödsoffer i länet, har det varit en nedåtgående trend med sex döda år 2015 och fem året därefter.

Siffrorna för fjolåret pekar alltså dessvärre uppåt igen berättar Mittmedia. Elva döda är alltså drygt en fördubbling av noteringen för föregående år.

Men enligt Trafikverket går det inte att se något särskilt mönster bakom ökningen.

Trenden nedåtgående på lång sikt

– Det handlar om slumpmässiga variationer år från år. Det går inte att se något särskilt skäl till att dödsolyckorna blev fler i fjol än åren dessförinnan, säger Gabriella Gulliksson, ansvarig för trafiksäkerhetsmålen vid Trafikverket Region Mitt i Härnösand till SVT Västernorrland.

Hon pekar på att den långsiktiga trenden, såväl nationellt som för Region Mitt, är att de allvarliga trafikolyckorna fortsätter att minska.

År 2007 satte Trafikverket upp ett mål om att halvera antalet dödsolyckor i  trafiken fram till år 2020.

Halvering i regionen

2007 var dödssiffran 65 för hela Region Mitt – det vill säga Dalarnas, Gävleborgs, Jämtlands och Västernorrlands län.

I fjol var den 32, en halvering på tio år således.

– Vi ligger alltså inom målramen redan nu. Siffrorna totalt sett i regionen ligger i linje med den önskvärda utvecklingen. Sedan kan de som sagt variera upp och ner från år till år i regionen och i de enskilda länen. Men på sikt ser det trots allt bra ut med hänsyn till halveringsmålet, säger Gabriella Gulliksson.

När halveringsmålet sattes upp 2007 var antalet dödsfall i trafiken i Västernorrland 18 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.