Foto: TT Janerik Henriksson

Krafttag för att stoppa spårspring

Publicerad

Att gena över spår är livsfarligt

Varje år dör människor som genar över järnvägsspår, eller kryper under fällda bommar. Därför informerade trafikverket och tågföretagen idag tågresenärer om riskerna. Spårspringet på Sundsvalls centralstation är ett stort problem.

– Just här i Sundsvall är de jättestora och det är ju just i samband med tågbyten. Det är därför vi är på den här platsen nu, säger Hans Engevi, enhetschef Trafikverket.

Exempel på åtgärder

Trafikverket gör nu tillsammans med Tågkompaniet och SJ en rad åtgärder på Sundsvalls centralstation och ombord på tågen som trafikerar sträckan. Det handlar om allt från tydligare skyltning inom stationsområdet till fysiska hinder som inte gör det möjligt för folk att krypa under när bommarna är fällda.

– På plattformen så kommer vi att bygga ett staket och på staketet kommer vi att sätta en saftblandare som visar till vilket spår bommen går ner. Vi kommer också att märka upp och tydliggöra vart bommarna är och kommer att gå ner. Vidare kommer vi att sätta upp nya skyltar, berättar Hans Engevi, enhetschef Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.