• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Bilden är en genrebild. Foto: SVT

Kramfors har högsta priserna för vatten och avlopp

Uppdaterad
Publicerad

Taxan för vatten och avlopp skiljer sig mycket i länet. Det visar Nils Holgersson-rapporten. Dyrast är det i Kramfors och billigast i Härnösand.

– Vi ser kraftiga prisskillnader på vatten och avlopp mellan kommunerna. Förutsättningarna för kommunerna varierar visserligen men skillnaderna är så pass stora att de får en kännbar påverkan på konsumenternas privatekonomi, säger Hans Dahlin som är ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Enligt rapporten betalar en Kramforsbo drygt 6 600 kronor i årskostnad för vatten och avlopp medan Härnösandsbons motsvarande kostnad ligger på knappt 4 500 kronor per år.

Så skiljer sig avgifterna

I länet ser kostnaden för en typlägenhet på 67 kvm utifrån 2019 års VA-taxa ut som följer på årsbasis. Billigaste kommunen först:

Härnösand 4 494 kr , Sundsvall 5 013 kr, Timrå 5 195 kr, Ånge 5 279 kr, Örnsköldsvik 5 786 kr , Sollefteå 6 504 kr och Kramfors 6 604 kr.

Vem ska betala klimatanpassning?

I rapporten lyfter man också fram behovet av modernisering och klimatanpassning av Sveriges VA-nät och påpekar att det sannolikt kommer tat innebära höjda avgifter för hushållen framöver.

– Den stora frågan är hur kostnaderna för klimatanpassning av offentlig infrastruktur ska finansieras. Vi behöver en ordentlig diskussion om hur kostnaden för uppgradering av VA-systemen ska fördelas, säger Hans Dahlin.

VA- taxan i din kommun

I tabellen rangordnas kommunerna i länet utifrån VA-taxan 2019. Kostnaden är beräknad på en typlägenhet på 67 kvm per år. Alla priser är inklusive moms.

Härnösand4 494  krSundsvall5 013Timrå5 195Ånge5 279Örnsköldsvik5 786Sollefteå6 504Kramfors6 604

Källa: Nils Holgersson-rapporten 2019. Sedan 1996 ges rapporten ut årligen. Bakom Nils Holgersson-gruppen står Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta. Priserna bygger på statistik från Svenskt Vatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.