”Boende och inflyttning är prioriterade frågor”, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande. Foto: Johan Juhlin/SVT

Kramfors kommun vill befolka sina ödehus – nytt projekt ska ta vara på intresset för landsbygden

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors behöver fler invånare och ett sätt att locka nya invånare är att fånga upp trenden att flytta ut på landet. I tisdags fattade kommunen beslut om att satsa på ett projekt för att förmedla kommunens ödegårdar till presumtiva Kramforsbor.

”Ett projekt som ska möta det ökande intresset att flytta ut på landsbygden”, skriver kommunen på sin hemsida.

Tanken är att engagera lokala föreningar och fastighetsmäklare som tillsammans med kommunen ska hitta en metod för att förmedla hus som står tomma idag.

– Boende och inflyttning är prioriterade frågor eftersom det ger större möjligheter att behålla och utveckla service och kommunikationer på landsbygden, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Hållbart boende

Nu handlar det inte bara om att få fler invånare utan är också en hållbarhetsfråga.

– Det är mer resurseffektivt att ta tillvara det befintliga fastighetsbeståndet än att producera nytt, förklarar Sofia Larsson, hållbarhetsutvecklare.

Projektet leds av Umeå Universitet och finansieras med ett statsbidrag om totalt 8 miljoner som Formas* förväntas bevilja i dagarna, varav Kramfors får en miljon.

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. De finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar.

Verksamhetsområden är bland annat miljö och samhällsbyggande.

De genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå miljömålen.

Källa: formas.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer