Kent Ylvesson, skolchef Ånge kommun Foto: SVT

Kramfors och Ånges förskolor portar barn till arbetslösa och föräldralediga

Uppdaterad
Publicerad

Kramfors och Ånge kommuner har fattat beslut om att barn till arbetslösa och föräldralediga inte länge får gå till förskolan. Anledningen är det höga personalbortfallet från förskolan.

– Det är en extraordinär situation just nu, säger Kent Ylvesson, skolchef i Ånge kommun.

Beslutet började gälla i måndags och gäller alla förskolor i Ånge och Kramfors kommuner.

– Vi tog det här beslutet för att minska på trycket i en redan ansträngd situation, säger Kent Ylvesson.

Coronaviruset i Västernorrland

Brott mot skollagen

Åtgärderna är enligt Skolverket ett brott mot skollagen, något som kommunerna är medvetna om.

– Ja det är sant, men det är en extraordinär situation just nu. Sen går vi tillbaka och tittar på det här beslutet och det är mycket möjligt att vi går tillbaka när läget har stabiliserats.

Hur länge förväntar ni er att det här beslutet kommer gälla?

– Svårt att säga men vi följer upp det här dag för dag och när vi ser att det har stabiliserats så återgår vi till det normala.

Förutom Kramfors och Ånge genomförde även en förskola i Sollefteå liknande åtgärder några dagar förra veckan.

– Vi hade 2-3 dagar under förra veckan då en av våra 17 förskolor begränsade verksamheten för barn till arbetslösa och föräldralediga men nu tar vi emot alla barn igen, säger Siv Sjödin, verksamhetsansvarig för elevhälsan i Sollefteå kommun.

Fler kommuner kan följa efter

Länets övriga kommuner har i dagsläget inte planerat några begränsningar för förskolan men Härnösands kommun utesluter inte att det kan bli aktuellt i framtiden,

– Vi ser inte behovet i dagsläget men det ligger i vår planering att om vi kommer upp i personalbortfallet över 40-50 procent kan det bli en fråga att pröva, säger Roland Bång, skolchef i Härnösands kommun.

Sundsvalls kommun säger att något tvång att vara hemma för barnen inte kan bli aktuellt med hänvisning till skollagen.

– Vi följer lagstiftningen och kan inte säga att de ska vara hemma. Däremot kan vi hamna i ett läge där vi önskar att de ska vara hemma och i så fall kommer vi att uppmana dem till det, säger Urban åström, skolchef Sundsvalls kommun. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet