I fuskarnas central hittades mängder av mobiltelefoner som användes för att kommunicera med de som skrev provet. Foto: Polisen

Kramforskvinna åtalas efter fusk med högskoleprovet

Publicerad

En 23-årig kvinna från Kramfors åtalas nu för att hon fuskat på högskoleprovet. Hennes fusk avslöjades när polisen slog till mot den liga som organiserade fusket.

Det var i april 2018 som kvinnan skrev högskoleprovet i Kramfors. Men allt gick inte rätt till. I öronen hade hon hörsnäckor där en röst läste upp svaren på frågorna. Fusket avslöjades efter att polisen, mitt under pågående prov, slog till mot den liga som försåg henne och många fler fuskare över hela landet med de rätta svaren.

Vid tillslaget, som skedde i Norrköping, hittades stora mängder kontanter och en ”central” med en mängd mobiltelefoner uppkopplade mot fuskare i hela Sverige.

Högskoleprovsfusket
Fuskarna försågs med små hörsnäckor för att kunna höra svaren som lästes upp. Foto: Polisen

Avancerad utrustning

De som köpt de rätta svaren på provet hade försetts med speciella mobiltelefoner, avancerade hörsnäckor och midjeväskor för att dölja utrustningen. Under provtillfället fick de de rätta svaren upplästa och instruerades också att svara fel på ett antal frågor för att få det resultat de betalat för.

Tjänade stora pengar

I januari förra året dömdes tre män som åtalats för att ha legat bakom fusket till fängelsestraff för bland annat grovt bokföringsbrott, skattebrott och medhjälp till osann försäkran. Enligt åtalet hade männen tjänat över tio miljoner på fusket. Försvaret menade dock att domaren i målet var jävig och förhandlingen i tingsrätten måste därför tas om.

Kramforskvinnan hade enligt de handlingar polisen beslagtagit gått med på att betala 79 000 kronor för att få resultatet 1,60 på provet. Hon hade betalat 4 000 kronor i förskott. Enligt den prislista som beslagtagits av polisen kostade resultatet 2,00 170 000 kronor.

Polisen slog till mot fuskarnas central i Norrköping Foto: Polisen

Stor press

Kvinnan har i förhör uppgett att hon känt en stor press från sina föräldrar att klara provet och kunna läsa vidare. Hon menar också att hon inte förstått att det var en brottslig handling att få hjälp med svaren. Själva fusket fungerade enligt henne dåligt eftersom ljudkvaliteten var dålig och hörsnäckan föll ur örat. Efter halva provet uppger hon att hon tagit av sig utrustningen. Hon ska även ha drabbats av samvetskval över att ha fuskat. Kvinnan ska inte ha sökt någon högre utbildning med hjälp av sitt provresultat.

Grovt brott

Kvinnan åtalas nu för osann försäkran, detta eftersom alla som gör provet får skriva under på att de inte ska fuska. Brottet räknas som grovt och i straffskalan finns upp till två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet