Vad tycker du, borde de som tränar på gym ha munskydd? Foto: Neil Hall, TT

Rekommendationer om munskydd gäller inte på gym – rätt eller fel?

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i måndags gäller nya regionala rekommendationer för att minska smittspridningen av covid-19 i länet. Munskydd bör användas i offentliga inomhusmiljöer och i kollektivtrafik. Länsborna uppmanas även att undvika onödiga resor.

Till skillnad från affärer omfattas inte gym av rekommendationerna, de räknas inte som offentliga miljöer.

Vad tycker du, ska de som tränar på gym bära munskydd?

Hur ser det ut där du tränar?

Och så en samvetsfråga: Använder du själv munskydd?

Rekommendationer om munskydd gäller inte på gym – Rätt eller fel?

Maja • Så fort munskyddet blir fuktigt av andningsluft så skyddar det inte, när man tränar andas man mer pga det kroppsarbete man utför, så då bör man byta munskydd kontinuerligt under tiden man tränar isf.

Jens • Det är ett faktum att de som använder munskydd i stor utsträckning inte verkar vara på det klara med hur de ska hanteras. De fingras på dem, de tas av och på, skägg hindrar dem att sluta tätt, de sitter på alldrles för länge, stoppad i fickan och sen på igen mm mm. Bättre att fortsätta hålla avstånd och tvätta händerna och dtanna hemma vid minsta symtom.

My • Jag sydde 600 st munskydd som jag sålde. Nu 600 st till 😎

Håkan • Jag har börjat träna tidigt på morgonen just för att slippa munskydd. Innan barnen vaknar och ska till skolan är gymmet tomt, innan jag bytte tid var det inte ens hälften som använde skydd.

Alfhild • Jag kan bara säga återigen, att det går inte att kräva att folk ska göra än det ena och än det andra, när myndigheter och regering har gjort sig lustiga över munskydd så länge. Folk vet varken ut eller in längre. Otydligheterna i kommunikationen kring Covid -19 kommer att stå oss alla dyrt. Och dyrt var ordet när det gäller i synnerhet munskydd. Om man ska få ner kostnaden per st munskydd måste man köpa storpack som kostar mycket pengar. Det går helt enkelt inte för den som har låg eller ingen inkomst. Munskydd anses inte vara nödvändig extra utgift enligt socialtjänsten, alldeles oavsett om man tillhör riskgrupp eller ej. Nu går inte jag på gym så jag kan inte avgöra om det behövs munskydd där eller ej. Men jag kan konstatera att det finns mycket idag som många tar för givet, som alldeles för många andra måste avstå.
Aldrig några diskussioner om detta, ändå är det ju så att Covid-19 drabbar ekonomiskt och socialt utsatta värst. Jag känner att jag lyssnar inte längre på några myndigheter eftersom fattigdomsaspekten ständigt glöms bort. Om jag inte har några rättigheter, trots att jag betalat skatt ett helt liv, så har jag rimligtvis inga skyldigheter heller.

Sara • Ansiktsmasker är dyra! Jag är förtidspensionär, jag får det knappt att gå det runt även utan extra utgifter. Jag har aldrig råd med julklappar. Att spendera någonting extra, får gå i trasiga skor och kläder långa tider för det finns inte pengar att lägga. Den mentala och fysiska hälsan är åt pipan och nu får man skämmas för att man inte använder dyra munskydd. Jag har inte ord. Klasskillnaderna har aldrig varit så uppenbara som de är idag.

Idag följer vi upp de nya rekommendationerna i länet med fokus på gymmen. Vad tycker du om att det inte behövs munskydd på låsta gym? Hur tränar du coronasäkert? Säg din mening! /Kristin, redaktör

Varför inte i skolan? • Jag måste undervisa på plats i 3-5 skolor varje dag. (Jobbar som Modersmålslärare) Får inte jobba på distans.. Situationen angående smittan är som värst nu, och det finns inte ens rekommendation att använda munskydd. Så jag ska fortsätta åka med buss mellan olika skolor och kanske ta smittan lite hit och dit.... Och det är ju inte bara jag, vi är ju många.

l • Har använt munskydd redan 1 år. Jag tror att folk skäms att använda munskydd, tyvärr.
Allt beror på att FHM sa felaktigt i början att det hjälper ingenting. Hoppas folk vågar att använda det nu

Anna • Jerk, du har missuppfattat, väldigt olyckligt att du så tvärsäkert sprider det vidare. Munskydd bör användas i kollektivtrafiken och i offentliga inomhusmiljöer, eftersom det finns risk för trängsel. Rekommendationen är alltså INTE att vi alla ska göra subjektiva gissningar och bedömningar av hur mycket folk vi tror att det kommer vara i mataffären eller vad som ska räknas som trängsel. Hur många som får vistas i en butik och vilket avstånd man bör hålla är redan reglerat, nu är det munskydd på som gäller för den som följer rekommendationerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet