• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.

Krävdes på 200.000: ”Gick rakt in i hjärtat”

Publicerad

Dansarrangörerna Per Westermark och Tomas Wiklöf drev dans på Skönsbergs Folkets hus men tvingades stänga ner när Skatteverket krävde 200 000 vid upptaxering på grund av att de betalat en felaktig moms som Skatteverket själva upplyst om var korrekt vid upprepade tillfällen.

– Det var jättetungt och jättetufft , och framför allt så kände vi att det här är fel. Vi hade ju blivit upplyst om vad som gällde och att bli straffad för det gick ju rakt in i hjärtat. Det gjorde ont, säger Per Westmark, dansarrangör.

Lyssnat på inspelningar

I nästan sex år höll Per och Tomas i dans i Folkets hus i Sundsvall. Vid danstillställningar ska en momssats på 25 procent tas ut. Trots det gav Skatteverket vid upprepade tillfällen beskedet till Tomas och Per att dom skulle ta ut 6 procent i moms. SVT har tagit del av inspelningar när en kompis till Per och Tomas frågar Skatteverket om vad som gäller för deras räkning.

”Jag undrar vilken momssats som gäller om jag vill anordna en danstillställning med en orkester som spelar levande musik?”

”På ska jag kolla här”, säger Skatteverket.

”Mhm.”

”Men då ska det beskattas efter sex procent i sådana fall.”

”Mhm, men vad bra. Då vet jag det, tack så mycket.”

Överklagade, fick fel

Per och Tomas överklagade upptaxeringen i både förvaltningsrätten och kammarrätten där Skatteverket fick rätt båda gångerna. Men dom ger inte upp och nu har dom lämnat in en skadeståndsansökan till domstol, med hjälp av stiftelsen Rättvis skatteprocess.

– Och som jultomten så kom det ett samtal från Rättvis skatteprocess som vi inte kände till alls, utan de hade läst om vårt fall och tyckte att det här var helt knasigt, säger Per Westmark.

Och nu vill Skatteverket ursäkta sig.

– Först vill jag egentligen beklaga att det skett ett missförstånd i det här fallet. Generellt eller rent allmänt kan man säga att när det gäller momsfrågor så kan de vara lite knepiga i branscher som det finns olika momssatser, säger Anita Mårtensson Halilovic, chef vid skatteupplysningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer