Foto: Privat

Kretsloppsodlingar – framtidens livsmedelsindustri?

Uppdaterad
Publicerad

Aktörer från hela Sverige samlades i Härnösand i veckan för att diskutera framtidens livsmedelsindustri. Branschen står inför stora utmaningar framöver.

Många olika föreläsningar om hur framtidens livsmedel ska produceras på ett mer hållbart och effektivare sätt avslutades med ett studiebesök på Peckas naturodlingar som är Europas största kretsloppsodling för fisk och grönsaker.

– Både deltagarna och föreläsarna förstod allvaret. Vi måste hitta nya sätt och en hållbar matproduktion behövs både i Sverige och i hela världen, säger Anneli Kuusisto, utvecklingsstrateg på Härnösands kommun.

Medel från regeringen

Förstudien ”Framtidens livsmedelsindustri” är ett projekt som Härnösands kommun startade i juni 2018. Region Västernorrland tillsatte medel på 1,1 miljoner kronor som gjorde förstudien möjlig enligt Anneli Kuusisto.

– Vi vill vara med, både genom att driva och leda livsmedelsbranschens utvecklingen framåt. Nu har Härnösands kommun klivit fram och drivit frågan men vi vill att hela regionen ska vara med, säger hon.

Livsmedelsbranschen står inför stora utmaningar och behöver hitta ny produktionsteknik för att bli mer hållbar.

Stora möjligheter

Utmaningarna innebär samtidigt stora möjligheter att skapa tillväxt, sysselsättning, forskning och utveckling.

– Vi importerar alldeles för mycket mat i Sverige. Vi vill att Sverige som land ska bli mer självförsörjande vilket också är regeringens mål. På så vis kan kretsloppsbaserade matproduktionsområden bli en framtidsnäring för vår region eftersom fler jobb behövs här, säger Anneli Kuusisto.

Målet med förstudien enligt Anneli Kuusisto är att kunna skapa ett nationellt centrum i regionen för bland annat forskning, utveckling och innovation inom kretsloppsodlingar och på så vis göra livsmedelsbranschen mer hållbar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.