Övningen blir den största i stadsmiljöer på många år – uppemot 600 man övar mellan den 1:a och 4:e september Foto: Malin Källman | Försvarsmakten

Kriget kommer till länet

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit en ovanlig syn under lång tid, men nästa vecka kommer det att krylla av soldater i södra och mellersta delen av länet.

Hela Medelpadsbataljonen ställs på fötter för att att genomföra stridsövningar i stads- och centrumområden i Ånge, Härnösand och Sundsvall.  

Mellan 5- till 600 soldater kommer att öva i de centrala delarna av stadskärnorna och bland uppgifterna för soldaterna blir att skydda och säkra viktiga samhällsfunktioner som länsstyrelse och kommunhus.

Största övningen på många år

Det är en av de största övningarna på många år i stadsmiljö för Hemvärnet.  För åtta år sedan genomfördes en mindre övning i Örnsköldsvik, men årets övning blir betydligt mer omfattande.

– Vi behöver öva trupperna i den här typen av miljöer, säger Ronald Forsberg, chef för Västernorrlandsgruppen och övningsledare under dagarna.

Allmänheten får följa övningarna

Det kommer att tydligt märkas att städerna invanderas av soldater de här dagarna, men tanken är allmänheten ska få möjlighet att följa övningarna på nära håll.

För Hemvärnets del handlar övningen även om att visa upp sin verksamhet och locka nya frivilliga soldater. Trenden har varit tydlig de senaste åren  med alltfler som söker sig till verksamheten.

Västernorrlandsgruppen består av två bataljoner med runt 1200 soldater och sorterar under Norrbottens regemente I 19 i Boden.
Övningen nästa vecka kommer, enligt Försvarsmaktens egna uppgifter, kosta totalt ett par miljoner kronor.


Se SVT Västernorrlands reportage om  det ökande intresset för Hemvärnet – du hittar det i spelaren ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer