Kriminalvården i Härnösand växer

Publicerad

Kriminalvården behöver rekrytera mer än 200 kriminalvårdare. I Härnösand handlar det om 10 fasta tjänster och ett fyrtiotal sommar- och timvikarier.

Förra året fick Kriminalvården ett utökat uppdrag att ta över många av polisens transporter. Det handlar om transporter av häktade och dömda till domstolar, häkten och anstalter men även transporter av klienter från Migrationsverket och Statens institutionsstyrelse samt patienter från landstingens psykiatri- och beroendevård.

I Härnösand rekryterar Kriminalvården därför ett tiotal kriminalvårdare samt runt fyrtio sommarvikarier till häktet i Härnösand och anstalterna Saltvik och Ljustadalen.

– Som kriminalvårdare är man den som har den dagliga kontakten med klienterna. Våra medarbetare behöver därför vara stabila och empatiska. Det är också ett arbete där man utvecklas i sin människokännedom och kommunikationsförmåga, säger Martin Höög, chef för Kompetenscenter Härnösand.

Utbildning ingår

De som söker och får tjänsten kommer att få en 20 veckor lång utbildning och i vissa fall en bilförarutbildning. För sommarvikarier ingår två veckors introduktionsutbildning.

– Det här är ett viktigt arbete som gör skillnad. Det handlar om att minska återfall i brott. Oavsett om du jobbar med transporter eller på häkte och anstalt, måste du våga tro på att människor kan förändras, säger Martin Höög.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.