Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åreentreprenören Joakim Berglund förlorar tiotusentals kronor varje dag på byggstoppet. Foto: SVT

Krismöte i Viksjö – underentreprenörer hotar med strejk

Uppdaterad
Publicerad

Fortfarande står vindkraftsbygget i Viksjö stilla. Under tisdagseftermiddagen samlades ett 30-tal underentreprenörer till ett krismöte om situationen och nu hotas det med strejk.

Bygget stoppades av miljöskäl i början av oktober. Sedan dess har betalningarna till underentreprenörer uteblivit och mötet i Folkets hus i Viksjö var det en fråga som dominerade: ”När får vi betalt?”. Andra röster hotade med strejk.

Åreentreprenören Joakim Berglund har kostnader på 35 000 kronor per dag för maskiner och personal i Viksjö.
– Ja, det är jävligt jobbigt. Det svider ordentligt och jag har aldrig varit med om något liknande. Vi får ingen information. Det är kaos.

Stor förvirring

Kraven från underentreprenörerna riktar sig i första hand mot det tysk-spanska företaget Nordex som är totalentreprenör vid Hästkullens vindkraftpark. Projektet består av 114 vindkraftverk och beräknas kosta sex miljarder, men det råder stor förvirring om betalningen till underentreprenörerna. I fredags tog uthyrningsfirman Cramo bort all utrustning på grund av obetalda räkningar.

Stand by-läge

Samtidigt har det funnits krav på att maskinerna ska stå ”stand-by” och kunna köra igång inom två timmar. Det är krav från Active Works – huvudentreprenören – som de uppger sig vara tvungna att leva upp till gentemot totalentreprenören Nordex. Var pengarna till underleverantörerna fastnat är oklart, men fastnat har de.

– Skulle de komna nu och säga att jobbet ska köra igång igen så lutar det åt strejk. Alla vill ha betalt först, säger en underentreprenör till  SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet