Senaste väljarundersökningen är en rejäl kalldusch för Kristdemokraterna. Aldrig tidigare har man haft så låga siffror. Men sundsvallspolitikern Liza-Maria Norlin (KD) rubbas inte i sitt förtroende för partiledningen.

Krissiffror för KD

Uppdaterad
Publicerad

Med 2,6 procent i väljarstöd knappt tre månader före valet är det kris i kristdemokraterna. Men Liza-Maria Norlin från Sundsvall som kandiderar till riksdagen för partiet tror på en upphämtning.

Söndagssiffrorna från Sifo var dyster läsning för kristdemokraterna. Medan miljöpartiet och liberalerna balanserar på fyraprocentsspärren och strax över har kristdemokraterna stadigt parkerat under tre procent.

Den sammanvägda mätning som Sifo och radions Ekoredaktion presenterade på söndagen visar att 2,6 procent av väljarna skulle rösta på KD om det var val i dag.

Val 2018 Sundsvall

”Brukar ligga lågt”

Det är det lägsta väljarstödet som uppmätts av Svensk väljaropinion, den sammanvägning av flera stora opinionsmätningar som Sifo gör för Ekots räkning varje månad.

– Vi brukar ligga lågt mellan valen men det här är givetvis oroväckande lågt. Vi har uppenbarligen inte nått ut med vår politik men vi har tid på oss i partiet att vända utvecklingen, säger Liza-Maria Norlin.

Riksdagskandidat

Hon är i dag kommunpolitiker i Sundsvall och toppar partiets valsedel i länet till riksdagen. Under alliansregeringen satt Liza-Maria Norlin i riksdagen som ersättare under en period.

– Vi har tyvärr inte nått ut med vårt partiprogram på vårdområdet men lyckas vi med det kommer vi att attrahera fler väljare, säger Norlin.

Vilsna väljare

Hon är bekymrad över att den politiska debatten nästan enbart kommit att handla om migrations och integrationsfrågor. Enligt Liza-Maria Norlin har det skapat en polarisering bland väljarna som hon möter varje dag i valrörelsen. Hon beskriver  det som en vilsenhet.

– Migrationsfrågan splittrar svenska folket. Väljarna har det svårt och många vet inte hur man ska använda sin röst i höst. Å ena sida har vi i Sverige historiskt tagit ett stort ansvar för våra medmänniskor samtidigt som många upplever att samhället inte riktigt klarade av den tillströmning av flyktingar som kom 2015.

– Det här har blivit en svår balansgång för många och jag tror att alla partier med en humanitär grundsyn måste ta sitt ansvar och enas om en gemensam linje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Sundsvall

Mer i ämnet