”Pandemikrisen inte över än, företagen i Ånge behöver stöd för att kunna behålla personal” menar Daniel Karlsson på organisationen Företagarna i kommunen. Foto: svt

Kritik mot regeringens landsbygdspaket – krisen inte över än, menar Företagarna i Ånge.

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens satsning på gles- och landsbygd får tummen ner – av företrädare för Företagarna i Ånge. ”Pandemin är inte över än, menar Daniel Karlsson, näringsidkare i Borgsjö som hellre sett mer av fortsatt direktstöd till pandemidrabbade företag

Organisationen Företagarna har runt 60 000 medlemsföretag landet.  Daniel Karlsson sitter i styrelsen i Ångesektionen, och är tveksam till om de föreslagna åtgärderna i landsbygdspaketet verkligen är de rätta.

Regeringen har fel när man tror att det värsta kring Coronapandemins effekter är över, menar han

Han driver själv en servicebutik vid E14 i Borgsjö, och han har noterat en märkbar minskning av förbipasserande kunder sedan pandemin bröt ut.

Regeringen tycks inte ha förstått

– Vi hade nog hellre sett ett fortsatt stöd direktstöd till företagare, säger han.

– Pandemin är inte över än.

Har man inte förstått det i regeringen?

– Nej, det verkar ju inte så.

Daniel Karlsson menar att näringslivet i kommunen fortfarande behöver stöd för att kunna ha kvar personal.

– Vi lägger ju ner både tid och pengar på utbilda personal, och om de måste gå kan det vara svårt att få tag i rätt kompetens igen, menar han.

Pengarna borde inte gå via kommunerna

I det paket som presenterades i måndags fanns åtgärder för 250 miljoner kronor.  Hur långt räcker det?

– Ja, det är ju lite svårt att säga, men det låter för lite.

Medlen ska ju till stor del hanteras via kommunerna, men det menar Daniel Karlsson på Företagarna är fel väg:

– Risken blir ju att olika kommuner hanterar detta på lite olika sätt, vi hade hellre sett att pengarna distribuerats direkt till näringslivet.

Det här sägs ju vara ett första paket, enligt regeringen kommer fler åtgärder att presenteras.  Vad vill ni helst se för förslag?

– Det gäller ju att få igång alla de här företagen igen, och utvecklingen av inte minst besöknäringen är ju viktig, säger Daniel Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.