Foto: TT

Kritik mot socialtjänsten

Publicerad

Barnrättsföreningen Bry riktar kritik mot socialtjänsten i Sundsvall. Föreningens grundare uppger att det finns ett tiotal barn i kommunen som inte fått den hjälp eller det skydd dom behöver.

Agneta Bravélius är debattör och grundare av BRY, Barns Rättsskydd. Hon uppger att de flesta socialtjänster i landet brister när det gäller skydd av barn men att det ändå skiljer.

– Det brister i barns rättsskydd på flera olika sätt över hela landet. Men på vissa orter är det värre än på andra. I Sundsvall är det till exempel riktigt illa. Där känner jag till tio små barn som varken får den hjälp eller det skydd de behöver. Det finns säkert många fler. Vissa av fallen har pågått under flera år. De myndigheter jag har varit i kontakt med har visat upp en arrogant attityd. De har velat ge sken av att de har situationen under kontroll, säger Bravélius.

Hon är inte förvånad över uppgiften att socialtjänsten utrett sexuella övergrepp i en familj, men valt att lägga ned utredningen utan att polisanmäla.

– Tyvärr upplever jag det som ett attitydproblem från socialtjänstens sida. De vill helst inte se att det finns problem och jag uppmanar politikerna i kommunen att gå till botten med detta.

Malin Larsson (S) som är socialnämndens ordförande tycker att kritiken är hård men att hon har fullt förtroende för socialtjänstens arbete.

– Det är självfallet tråkigt att Bry uttrycker sig på det här sättet. Min erfarenhet är dock att socialtjänsten under sträng sekretess hanterar många enskilda fall med stor professionalitet. Jag har fullt förtroende för deras arbete, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sexövergrepp anmäldes inte

Mer i ämnet