Kritik mot Vemyra

Uppdaterad
Publicerad

Härnösands kommun överväger att kräva pengar från Vemyra ungdomshem sedan det framkommit uppgifter om att en anställd utnyttjat en placerad flicka sexuellt. Det är Härnösands kommun som placerat flickan på hemmet.

Enligt uppgifter har flickan bott på hemmet 2009 till 2011. Kostnaden per vårddygn uppgår till mellan 4 000 och 5 000 kronor.

– Vi har träffat representanter för Vemyra idag för att få information om det inträffade. Det är givetvis en tragedi, men vi ställer oss också frågan om vi fått den tjänst vi betalt för och det blir socialnämnden som fgår avgöra hur vi går vidare, säger Lisbet Sander vid socialförvaltningen i Härnösand.

Vemyra ungdomshem drivs av Statens institutionsstyrelse och tar emot flickor mellan 13 och 20 år med svåra psykosociala problem i kombination med psykiska störningar. På Vemyra vårdas också flickor som dömts till sluten ungdomsvård. Hemmet har sjutton vårdplatser och sextio anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vemyra ungdomshem

Mer i ämnet