Hör Birgitta Edin-Westman, samordnare för drog- och brottsprevention i Örnsköldsvik, om riskerna med kokain. Foto: Thomas Sundberg, SVT

”Krogar mot knark” ska hindra kokainets spridning i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Den starkt beroendeframkallande drogen kokain blir vanligare på krogar även i Örnsköldsvik. Nu har kommunen dragit igång en metod som heter ”Krogar mot knark”, för att motverka spridningen.

Det blir allt vanligare med kokain på krogar och restauranger i länet. För två år sedan konstaterade polisen att kokain var en etablerad drog i Sundsvall och nu ser de en spridning till Ångermanland. Något som Örnsköldsviks kommun ser allvarligt på.

– I och med att den är så pass beroendeframkallande, så är den extremt farlig. Du kan hamna i ett starkt beroende som går utför ganska snabbt, säger Birgitta Edin-Westman, utvecklingsstrateg och samordnare för drog- och brottsprevention.

Brottslig handling

Drogmissbrukarna som blir tagna på krogen är ofta män i 30-årsåldern, med arbete och familj. Det är inte den gängse bilden av missbrukare och de är inte tidigare kända av polisen. Många som tar kokain på krogen, anser inte själva att de är missbrukare.

– De tror att den här partydrogen går att ta bara på helgerna, men den skapar ett sug som gör att det här oftast inte räcker, utan man går vidare i sitt beroende, säger Birgitta Edin-Westman och påpekar att det dessutom är en brottslig handling att ta kokain.

Krögare utbildas om droger

Örnsköldsviks kommun har precis startat ett samarbete med polis, krögare i stan och företagshälsovården som de kallar ”Krogar mot knark”.

– Det är en metod som innehåller utbildning i narkotika. Den innehåller också en översyn av lokalerna, hur det ser ut, för att försvåra och minska möjligheterna att kunna både deala och bruka droger, säger Birgitta Edin-Westman.

Skickligare på att upptäcka

Krögarna har själva sett problem med droger och vill veta mer om narkotikan.

– De blir skickligare på att upptäcka det här och har en direktkontakt mot polisen och vet exakt hur man ska göra när man utbildar både sig själva som ägare och personal, ordningsvakter med flera, säger Birgitta Edin-Westman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.