Det kryllar av råttor vid återvinningsstationen i Johannedal. Foto: SVT/Fredrik Israelsson

Kryllar av råttor på industriområde

Uppdaterad
Publicerad

Råttor har blivit ett problem på industriområdet i Johannedal utanför Sundsvall och många misstänker att det är återvinningsverksamheten i området som lockar till sig skadedjuren.

Det bokstavligen kryllar av råttor vid Sundsvalls kommuns återvinningsstation i Johannedal, de kryper runt bland trädgårdsavfall och återvinningssopor och tycks vara förhållandevis orädda för människor. Två, tre stora råttor springer upp och ned i ett hål alldeles framför fötterna på oss strax intill stängslet som går runt återvinningscentralen.

– Det är inte inne på vår återvinningscentral de härjar runt, hävdar Tomas Wikner på MittSverige Vatten & Avfall.

Kan komma från flera håll

Frågan är vad det i så fall är som lockar råttorna och var de kommer ifrån?

– De kan komma från alltihop, sedan om det är från grannfastigheten, eller om det är från oss, eller om det kommer sjöråttor. Det är något som de tycker om, det är därför de är här, menar Tomas Wikner.

Matrester i verksamheten

Med tanke på alla de fåglar som håller till omkring företaget Stena recyclings område, alldeles intill återvinningscentralen, kan man misstänka att det är något i den verksamheten som lockar till sig skadedjuren. Stena har tillstånd för att återvinna framförallt trä, metall och plast men enligt vittnesuppgifter till SVT hamnar en hel del matrester i verksamheten.

– Mycket av det material som vi får in är kanske inte tvättat på ett riktigt sätt och det gör att det kan sitta kvar matrester och det är klart att det lockar till sig råttor, menar Åsa Ahlgren Berndtson, kommunikationschef på Stena recycling AB.

Får inte hantera matrester

SVT har fått uppgifter om att det kommer in matrester från livsmedelsbutiker i form av mögligt bröd i det avfall som ni återvinner, kan det stämma?

– Jag kan inte svara på det för jag har inga uppgifter om det, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

LÄS MER: 200 råttor i en fälla

Enligt Magnus Hahne som är miljöinspektör på Sundsvalls kommun har Stena inte tillstånd att hantera matrester i Johannedal.

– Nej, det har man inte. Man ska hantera förpackningar, säger han.

Boende sätter ut råttgift

Även i intilliggande bostadsområden har man märkt av problemen och tvingats sätta ut fällor med råttgift.

– Vi har sett hur de har tagit äpplen och sprungit upp i skogen, så det finns råttor här, säger Bengt-Ove Norberg som jobbar på ett boende i Johannedal.

Arbete pågår

– Förekommer det skadedjur så måste man göra någonting åt det, de får se till att ha fällor och råttgift, slår miljöinspektören Magnus Hahne fast. 

Trots den stora mängden råttor i området hävdar man från Stena recycling att man jobbar med problemet.

– Vi intensifierar det förebyggande arbetet som görs i samarbete med Anticimex, säger Åsa Ahlgren Berndtson.

TV: Se hela inslaget här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.