Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här stiger de tyska turisterna av kryssningsfartyget för att besöka Härnösand. Foto: Thomas Sundberg/SVT & Abdullatif Haj Mohammad/SVT

Tyska kryssningsfartyg på besök i Härnösand och Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Både Härnösands och Örnsköldsviks hamn fick besök av kryssningsfartyg med utländska resenärer under fredagen. Flera av dem valde att gå i land och bekanta sig med omgivningen eller bussas iväg till något av länets besöksmål.

Det tyska fartyget MD Amera anlände till Härnösand på fredagsmorgonen med drygt 400 passagerare. Det är det enda tillfället denna sommar som ett internationellt kryssningsfartyg gör stopp i Härnösand och besökarna tillbringade dagen med olika aktiviteter i kommunen innan de fortsatte söderut längs kusten.

Till Örnsköldsvik kom 720 passagerare med fartyget MV Artania. Även där har resenärerna under dagen gjort olika utflykter, bland annat till Skulebergets topp.

För området betyder det mycket att den internationella turismen kommit igång igen efter pandemin, säger Eva-Lotta Öberg på Härnösands kommun.

I klippet berättar några av besökarna om sina förväntningar inför besöket – hör även Eva-Lotta Öberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.