Visa alla (3)
Visa alla (3)

Kryssningsfartyg på helt ny rutt

Uppdaterad
Publicerad
För första gången någonsin ska ett kryssningsfartyg gå inomskärs längs Höga kusten och på nationaldagen anlöpte det gigantiska fartyget Härnösand.

M/S Birka Stockholm, 177 meter lång och 43 meter hög blev en, om än tillfällig, så helt ny syn i Härnösands djuphamn. Fartryget lade till i hamnen under dagen som ett stopp i kryssningen upp till Luleå. Passagerarna välkomnades av nyanlända Härnösandsbor som delade ut gåvor i form av muggar.

– Väldigt gulligt, en överraskning, konstaterade Mona Malmkvist och hennes sällskap glatt när de fick sina muggar och ett ”happy vacation” av en av flyktingarna.

Utflykter är planerade och Högakustenbron, Skuleskogen, Hemsö fästning, och sprittillverkare i området ska besökas.

Uppe på bryggan förberedde sig befälhavaren och hans manskap för den fortsatta färden upp längs Höga kusten.

För första gången i världshistorien ska också kryssningsresenärer få uppleva Höga Kustens skärgård. Fartyget går inomskärs i fyra timmar från Härnösand genom Sannasundet till Högakustenbron, via Ulvön och Trysundaön upp till Skagsudde, en rutt som aldrig tidigare använts av ett kryssningsfartyg.

– Vi har gått igenom rutten med lotsarna långt i förväg och vi har försökt att planera väldigt noggrant, berättar befälhavaren Dan Sjölund som tycker att det känns bra inför resan som trots allt innehåller vissa svåra passager.

– Det är ett par svängar som är ganska skarpa men vi vet hur vi ska göra, säger han.

Passagerarna såg fram emot kvällens resa i det norrländska sommarljuset och verkade lita på sin kapten.

– Jag litar fullt och fast på honom, det gör jag, konstaterar Inger Sjödin som tycker att det skulle bli spännande att se Höga kusten från kryssningsfartyget.

Fartyget är det första av tre som kommer att göra samma rutt.

M/S Birka Stockholm

Visa

Fartyget som besöker Höga Kusten är 177 meter långt, 28 meter brett och har ett djupgående på 6,5 meter. Fartygets motorer kan förflytta den 34 728 ton tunga bjässen i max 21 knop.

Fartyget har 715 hytter och mäter 43 meter från vattenlinjen till skorstenstoppen. Kaptenen har god utsikt, han sitter på kommandobryggan 22 meter över vattenlinjen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer