Foto: SVT

Kubalfacket lever på hoppet om slopade sanktioner

Uppdaterad
Publicerad

IF Metalls lokala klubb på aluminiumsmältverket Kubal i Sundsvall meddelar under fredagen på sin hemsida att man fått signaler om att sanktionshotet kan lätta.

– Det verkar som om det blir en uppskjutning, säger Marie Nilsson, IF Metalls ordförande, till TT.

Om inte måste företaget börja dra ner på produktionen nu till veckan.

Under hösten har de 470 anställda på Kubal arbetat med kniven mot strupen. Den 12 oktober fick de beskedet att den amerikanska myndigheten Office of Foreign Assets Control (OFAC) gett respit för de planerade sanktionerna mot ägaren Rusal, från 12 november till 12 december. USA vill klämma åt oligarken Oleg Deripaska, som var majoritetsägare i Rusal, för inblandning i påstådd rysk påverkan på det amerikanska presidentvalet 2016.

Tar tid att släcka ner

Men nu har det snart gått en månad igen och till veckan måste Kubal börja släcka i ugnarna – om det inte kommer en ny förlängning.

Kubal

Facket lade under fredagen ut ett inlägg på sin hemsida som uttryckte viss förhoppning om detta:

”Vi har från vår kontakt på förbundet fått till oss att OFAC är nöjda med Deripaskas minskande inflytande över Rusal nog för att lägga fram ett förslag att sanktionerna mot Rusal ska hävas. Förberedelsetiden är 30 dagar för beslut och det kan bli positivt eller negativt. I vilket fall måste Kubal besluta hur vi ska göra under tiden, vi hoppas på en dispens så vi kan producera för fullt fram till beslutet”, skriver man och avslutar med: ”Vi ser detta som något positivt då ovissheten tärt mycket på oss alla”.

Uppskjutning

Marie Nilsson, IF Metalls ordförande, om situationen:

– Det verkar som om det blir en uppskjutning, säger hon till TT.

– Vi har fått signaler från USA att det skulle vara på det viset, säger hon vidare till nyhetsbyrån.

SVT Västernorrland söker representater för Kubal och IF Metall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kubal

Mer i ämnet