Foto: TT

Kurs i bilförlossning då BB stänger

Uppdaterad
Publicerad

BB i Sollefteå stänger den sista januari och blivande föräldrar i området måste åka drygt 10 mil, och ibland betydligt längre, för att föda.
Nu drar ABF i Sollefteå igång en studiecirkel i ”bilförlossning”.

Det är två av barnmorskorna som jobbar på BB, som snart stänger, som kommer att vara kursledare för att få de blivande föräldrarna att känna sig trygga trots de stora avstånden. När BB i Sollefteå i Västernorrland stänger måste kvinnorna i området åka till Örnsköldsvik eller Sundsvall för att föda, skriver Allehanda.

-Jag har jobbat länge som barnmorska och det här är ett sätt att kunna ställa upp och finnas till hands, säger kursledaren Maria Dahlberg till tidningen.

Hon har många gånger väglett pappor över telefon när förlossningen satt igång innan de har kommit fram till BB.

Kursen kommer att handla mycket om det praktiska och förbereda de blivande föräldrarna så bra som möjligt på den långa resan. Fokus kommer att ligga på att besvara kursdeltagarnas funderingar.

Kursen har nyligen utannonserats och det är ännu oklart hur populär den är.

Se också SVTs intervju med Stina Näslund

-Jag tror att intresset är stort. Jag vet att många är oroliga och rädda för att åka genom skogen, helst på vinterväg i mörkret. Med tanke på att det hela tiden kommer nya föräldrar skulle man kunna hålla på med den här kursen kontinuerligt. Men vi hoppas naturligtvis att det blir en ändring så att det inte behövs i framtiden, säger Stina Näslund, som tillsammans med Dahlberg kommer att leda kursen, till allehanda.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet