Kvinna och kommunalråd – Bodil Hansson (S) berättar om tuffa klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Bodil Hansson är en av få kvinnliga toppolitiker i Västernorrland.

Men hon upplever att hon bedöms betydligt hårdare än sina manliga kollegor.

– Som kvinna förväntas jag le oftare, lägga huvudet på sned och se lite snällare ut och jag får ofta kritik för att jag ser för aggressiv ut i debatterna. Kritik som mina manliga kollegor inte får. Jag tänker att det inte handlar om hur jag debatterar, utan snarare om mitt kön, säger Hansson.

Internationella kvinnodagen har uppmärksammats sedan 1914.

Men den är lika aktuell fortfarande, enligt Sundsvalls kommunalråd Bodil Hansson.

– Det är en viktig dag att uppmärksamma. Samhället är inte jämställt. Kvinnor tjänar fortfarande mindre än män, vi har mindre inflytande och i högre utsträckning så blir också kvinnor misshandlade i hemmet av män. Så länge kvinnor är det underordnade könet så är det viktigt att uppmärksamma kvinnor och jämställdhet alla dagar.

Själv har hon varit politiskt aktiv i över 20 år och hon vittnar om att det politiska klimatet för kvinnor är långt i från jämställt.

– Jag upplever att vi blir hårdare granskade som kvinnor. Internt inom de olika partierna och olika organisationerna så granskas och bedöms kvinnor på ett annat sätt än män, säger hon.

Hör Bodil Hansson berätta om sina upplevelser i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.