Prästerna Erika Helenius, Petra Hamnström och Elin Lockneus är oroliga för att deras arbetsvillkor ska försämras drastiskt. Foto: SVT Eva Harström

”Det känns som att de gräver min grav”

Uppdaterad
Publicerad

Tre kvinnliga präster i länet är oroliga inför framtiden. De menar att arbetsgivaren vill försämra deras arbetsvillkor samtidigt som statistik visat att kvinnliga präster är den yrkeskategori som har högst sjukskrivning vad gäller stress och psykisk ohälsa.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal mellan Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och prästernas största fackförbund Kyrkans akademikerförbund har pågått sedan i januari i år och nu har de strandat. Enligt prästerna är arbetsgivarens bud en kraftig försämring av deras arbetsvillkor.

– Det känns som att de gräver min grav och jag står bredvid och tittar på och sedan blir erbjuden att hoppa i. Så känner jag det, säger Petra Hamnström, präst i Sundsvalls församling.

Vill ta bort övertidsersättning

Idag har prästerna bland annat rätt till två fridagar i veckan och femton dagar ledigt under ett år i kompensation för alla helger som ingår i arbetet. Arbetsgivaren vill ta bort de speciella villkoren och istället införa årsarbetstid. De vill ta bort ersättning för obekväm arbetstid och ersättning för övertid.

– Det är skrämmande. Det här betyder att vi ska gå tillbaka till hur det var före 1976, det avtal som fanns för prästerna då. Det betyder att vi ska vara igång i stort sett hela tiden. Vi ska ha årsarbetstid och det kommer att slå snett, säger Petra Hamnström.

De menar att de jobbar så många kvällar, röda dagar och stora helger att det kräver speciella avtal. Om arbetsgivaren får igenom sina villkor kan det vara svårt att jobba kvar.

Svårt att jobba kvar

– Frågan man får ställa sig är om man kan fortsätta jobba under de här villkoren. När jag gick in i tjänst visste jag ju hur det såg ut då, och det här är ju verkligen en resa bakåt i tiden, säger Elin Lockneus, präst i Tuna Attmar församling.

De första kvinnliga prästerna vigdes för knappt 60 år sedan. Idag är det lika många kvinnliga präster i Härnösands stift, som manliga. Enligt statistik från Försäkringskassan är just kvinnliga präster den mest utsatta yrkesgruppen vad det gäller sjukskrivningar för stress och psykisk ohälsa.

– Det naturliga borde vara från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation att man vill göra någonting bättre, men nu vill man alltså försämra ytterligare. Det är helt oförståeligt och ologiskt, säger Erika Helenius, präst i Sköns församling.

LÄS OCKSÅ: Risk för präststrejk i Helsingborg

Kanske måste strejka

Svenska arbetsgivarorganisationen avbröt de utdragna förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal i mitten av september.

– Jag tror att i förlängningen, om det strandar helt, om det fortsätter. Ja, då kanske vi måste gå ut i strejk, säger Erika Helenius.

– Vi som präster måste hålla ihop. Är det så att facket vill att vi går ut och strejkar, då tänker jag att då gör vi väl det, säger Elin Lockneus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.