En studie vid Landstinget Västernorrland visar att vissa drabbas mer av kyla än andra. Foto: Anna Beijron/ TT

Kvinnor med migrän och med reumatism tål kyla sämre än andra

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning gjord i de fyra norrlandslänen visar att en del människor är särskilt känsliga för kyla. Det handlar bland annat om kvinnor med reumatism och kvinnor med migrän, visar studien.

– Vi har tidigare sett samband mellan besvär av vibrationer och vita fingrar och migrän så vi tog med det i studien och det visade sig stämma, säger Daniel Carlsson, en av forskarna som arbetar på Sundsvalls sjukhus.

Till vardags är han sjukgymnast/ergonom vid Länshälsan på Landstinget i Västernorrland. Men han är också doktorand och har forskat kring kyla och hur det påverkar oss människor.

Reumatiker tappar kraften

Studien är den största i sitt slag, hittills i Skandinavien. Både landstinget i Västernorrland och Umeå universitet står bakom studien. Varför just kvinnor med migrän är mer känsliga för kyla, är oklart. Studien visar också på ett samband mellan kvinnor och en annan diagnos.

– Det påverkar ju tillvaron väldigt mycket. Vi såg även att reumatiker stack ut som överkänsliga för kyla i vår studie och de har ju problem med kraft i händerna sedan tidigare.

Andra slutsatser för män

Både män och kvinnor som tidigare drabbats av köldskador är också extra känsliga för kyla. För män syns även ett samband mellan de som utsatts för vibrationer i händer eller de med nervskada i händer, armar eller nacke.

– Man har sett i andra studier att det här påverkar deras fritid och livskvalitet väldigt mycket och särskilt när man bor här uppe och måste utsättas för klimatet i vardagen, säger Daniel Carlsson.

Övervikt kan ha skyddande effekt

Överkänsligheten kan få stora konsekvenser både för fritiden och yrkeslivet. Både män och kvinnor som tidigare haft en förfrysningsskada är extra känsliga för kyla, visar studien. Och gemensamt, åt andra hållet, är att både män och kvinnor med högt BMI (ett BMI-mått över 25) är mindre överkänsliga mot kyla, än andra. 

– Jag vet inte om man fryser mindre, men man är inte överkänslig i alla fall mot kyla. Det kan ha att göra med att nervcellerna är isolerade med fett, med myelin. Det kanske har en påverkan på det med fetthalten i kroppen.

Vill förebygga

Daniel Carlsson hoppas att resultaten från studien kan vara en hjälp att förebygga problem för de drabbade grupperna.

– Vissa faktorer är påverkbara. Kyla och vibrationer finns på en del håll i arbetsmiljön och går att påverka. Så nu vet vi var vi ska sätta in insatserna för att undvika att problemen kommer. Detsamma gäller ju i privatlivet.

KÖLDSTUDIEN

STUDIEN

Ett frågeformulär skickades ut till drygt 35 000 slumpmässigt utvalda personer i de fyra nordligaste länen. Av de 12 000 som svarade lokaliserades nära 350 som var köldkänsliga och drygt 600 som inte var det. Dessa grupper kunde sedan jämföras med varandra för att identifiera faktorer som var vanligare hos dem med köldkänslighet än dem utan. Riskfaktorerna skiljde sig något mellan män och kvinnor. Köldkänslighet går att relatera både till ärftliga faktorer och till externa exponeringar.

Nästa steg är att titta på vilka faktorer som hänger samman med symptomet ”vita fingrar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.