Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör hur festivalläget inför sommaren ser ut just nu i länet Foto: SVT / arkiv

Coronakrisen slår hårt mot festivaler: ”Ett våldsamt antiklimax”

Uppdaterad
Publicerad

Coronakrisen påverkar många evenemang som planerats inför sommaren. Många arrangörer vill senarelägga sina evenemang i stället för att behöva ställa in dem.

Hittills är det ett flertal sommarevenemang som både ställts in eller flyttats fram i Västernorrland på grund av coronaviruset. Av länets större festivaler är Urkult i Näsåker och Nipyran i Sollefteå, två av de som har blivit inställda.

I stället för Nipyran planeras däremot en ”alternativ yra”, med lokala artister och gratis inträde.

– Det är klart att det är tråkigt. Och det är lite därför vi inte kör en Nipyra eftersom mer pengar är i omlopp där, då är det mer man kan förlora. Vi hoppas i stället att den alternativa yran blir av, säger Anna Sjöbergh, som sitter i styrelsen för QL i Sollefteå, föreningen som har det övergripande ansvaret för planeringen och genomförandet av Nipyran.

Höga kusten nöje har fem planerade festivaler i sommar: Kramfors stadsfest, Arenafesten, Sensommar i Sundsvall, Ljungarocken i Ljungaverk och Härnösands stadsfest.

Kan flyttas fram

Arrangörerna är tveksamma till att alla evenemang kommer att kunna genomföras som planerat. Kramfors stadsfest är redan i juni, men arrangörerna tittar främst på att kunna senarelägga evenemangen i stället för att ställa in de helt och hållet. De planerar att ta beslut gällande alla festivaler inom några få veckor.

Sundsvalls torgfest planeras genomföras som planerat, beroende på utvecklingen. Men även där tittar arrangörerna främst på att kunna senarelägga festivalen.

”Ett våldsamt antiklimax”

Naturscen Skuleberget fick i år utmärkelsen ”Årets konsertplats 2020” och hade hoppats på att kunna fira det i sommar med både nya och gamla besökare.

– Det blir ett våldsamt antiklimax i den här situationen. Det har gått från någonting man såg fram emot, till en slags limbo, säger vd:n Fredric Wedin.

Enligt Fredric Wedin är det också viktigt att ha förståelse för det som händer just nu. Även om Folkhälsomyndighetens rekommendationer skulle kunna ändras så att man kan genomföra vissa evenemang så är det inte ”bara” att kunna få allt att fungera, menar Wedin.

– Problemet är ju att allt ska hinna färdigställas också. Artister och allt runt omkring måste kunna börja repa i tid, säger han.

”Får ta dag för dag”

Rent generellt så väntar många arrangörer så länge de kan med att flytta på- eller ställa in de planerade evenemangen.

Även i Örnsköldsvik har man både fått ställa in och flytta fram flera evenemang.

– Mina tankar går mycket till de arrangörer som har jobbat hårt och intensivt med sina evenemang som tyvärr fått ställa in. Vi befinner oss i en väldigt annorlunda situation och får ta dag för dag och lyssna på myndigheternas rekommendationer, säger Marlene Jonasson Bolstad, näringsutvecklare i Örnsköldsviks kommun.

I klippet ser du hur festivalläget inför sommaren ser ut just nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet