Laget som vill vända trenden

Uppdaterad
Publicerad

Det organiserade idrottsutövandet bland barn och ungdomar minskar. Och störst är tappet på tjejsidan. I Örnsköldsvik har ett nytt fotbollslag bildats – med målet att vända trenden.

Mellan 2004 och 2013 har antal deltagartillfällen inom föreningsidrotten för barn- och ungdomar minskat med 12 procent – det visar statistik från Riksidrottsförbundet som SVT tagit fram.

Tappet är procentuellt större på tjejsidan. Bland tjejer mellan 7 och 20 år har utövandet minskat med 16 procent och fotboll är en av idrotterna som tappar utövare.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Nytt fokus ska vända trenden

BK Örnen i Örnsköldsvik gör nu ett försök att vända trenden lokalt. Ett nytt lag för tjejer mellan 14 och 18 år har startat i vår. Här får man chansen att spela med jämnåriga utan toppning och elitsatsning.

– Alla som tränar och gör sitt bästa får spela match, säger Martin Wallin, lagets tränare.

Laget har lockat till sig spelare från klubbar i hela Örnsköldsviksområdet – och fått tjejer som lagt skorna på hyllan, att återvända till fotbollen.

– Jag hade inte fortsatt med fotbollen om inte det här laget hade funnits, säger Jennifer Nordin, som tidigare spelade i en annan förening.

– Eftersom vårt lag lade ner, var alternativet där att gå med i damlaget eller gå ner och spela med 01:orna.

Seniorspel i brist på ungdomslag

Ett kliv upp i klubbens seniorlag innebär ofta en helt annan typ av verksamhet.

– Man möter bättre lag, det är fler och hårdare träningar och vi hade inte fått speltid om vi spelat med ett damlag, konstaterar lagkompisen Alicia Björklund.

Martin Wallin ser en utveckling där ungdomar tidigt får ta klivet upp i senoirlaget eftersom många föreningar saknar äldre flicklag.

– Är man en talang eller tidigt utvecklad rent fysiskt, så är det klart att man ska spela seniorfotboll. Men det måste finnas ett alternativ – och det försöker vi ta fram nu.

Fokus på spelglädje

BK Örnens nya lag kommer att spela i division 2 Ångermanland den här säsongen – men fokus ligger på personlig utveckling och spelglädje.

– Att alla tycker det är så kul att de vill spela nästa säsong också, summerar Martin Wallin.

Alicia och Jennifer beskriver sina mål med säsongen:

– Att få spela fotboll och vara med vänner. Ha kul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet