Unga från hela landet har samlats på lägret för stammare i Utvik. Lägerveckan är deras frizon Foto: Pierre Ragnehag SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lägret som ger unga stammare mod

Uppdaterad
Publicerad

På Utviksgården några mil norr om Härnösand har drygt 40 ungdomar från hela landet samlats på läger.
Ungdomarna har en sak gemensamt – de är alla stammare.

Lägret är deras egen frizon där de hämtar mod och självförtroende. Det är 20:e året på raken för stammarlägret, berättar Benny Prezent, tidigare ordförande för Stamningsförbundet. Han var med och startade lägret för två decennier sedan.

Ungdomarnas vecka rymmer samtalsgrupper och dramaövningar, men det viktigaste är att få möjligheten att träffa andra i samma situation, det menar Moa Hammar från Sundsvall.

”Mycket kärlek”

– Det är så enormt mycket kärlek, man blir som stolt över sin stamning på något sätt, säger hon.

– Man får den här gemenskapen med andra som har samma slags erfarenheter, erfarenheter som kanske inte är så jättekul att känna sig helt ensam med, säger Alex Öberg, från Stockholm.

Både Moa och Alex har varit på lägerveckan flera gånger tidigare.

Lovisa här för 19:e gången

Lägret för stammande ungdomar ordnas alltså för tjugonde gången, och logopeden Lovisa Femrell har varit på plats under 19 läger. 

– Jag har gjort det för att är en helt fantastisk verksamhet. Glädjen att få se ungdomarna som kommer hit växa och få se hur mycket det betyder för dom att vara här, säger hon.

– Det är den största sporren till att jag kommer tillbaka år efter år efter år. 

Lovisa Femrell arbetar till vardags med stammare på Danderyds sjukhus i Stockholm.

– De flesta som kommer hit har ju aldrig träffat någon annan som stammar förut. Här får dom umgås och helt enkelt bara få vara med sin stamning, säger hon.

Ungefär en procent av befolkningen i landet stammar, fler män än kvinnor. Forskarna är inte riktig på det klara med vad stamning egentligen beror på, men neurobiologiska orsaker brukar anges.

En vanlig fördom är att stammare skulle vara är nervösa, men det stämmer inte. Däremot kan stamning försvåras i situationer som som upplevs som stressande.

Bland kända personer i Sverige som stammar eller har stammat finns profiler som artisterna Håkan Hellström och Orup, författaren och debattören Alex Schulman och tidigare stats- och utrikesministern Carl Bildt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer